PCIe 5.0 твърдотелните дискове (SSD) навлязоха на пазара в средата

...
PCIe 5.0 твърдотелните дискове (SSD) навлязоха на пазара в средата
Коментари Харесай

Не се нуждаете от PCIe 5.0 SSD: Ето защо e лоша сделка

PCIe 5.0 твърдотелните дискове (SSD) навлязоха на пазара в средата на най-големия спад на цените на флаш паметта, който в миналото сме виждали. Въпреки че да сте на върха на технологиите звучи вълнуващо, може би ще желаете да пропуснете PCIe 5.0 SSD и да се придържате към PCIe 4.0 и PCIe 3.0 SSD към този момент. Ето за какво.

PCIe 5.0 SSD дисковете са с прекомерно високи цени

Ако сте на пазара за ново PCIe SSD или може би даже за нов комплект RAM, имате шанс, тъй като сме в средата на най-големия спад на цените на пазара на флаш памет, който в миналото е имало. В момента можете да се сдобиете с качествени PCIe 4.0 SSD дискове на доста ниска цена..

PCIe 5.0 SSD дисковете от своя страна са просто неуместно надценени за това, което оферират. Ако предлагаха доста по-висока продуктивност от типичните PCIe 4.0 дискове, техните доста по-високи цени щяха да ни устройват. Те оферират солидно усъвършенстване, когато става въпрос за скорости на поредно четене и запис. 

Подобренията в действителната им продуктивност, изразяващи се във опциите за случайно четене и запис, обаче са в най-хубавия случай незначителни.

Да не приказваме, че множеството от нас не разполагат с дънна платка, която да поддържа даже един PCIe 5.0 SSD диск, какво остава за няколко PCIe 5.0 диска. Нещо, което се изисква, с цел да се възползваме от цялостния капацитет в действителна среда. Тъй като при прекачване на файлове сред разнообразни дискове, ограничаване е скоростта на по-бавното устройство. 

Единствените чипсети с поддръжка на PCIe 5.0 SSD са Z790 и B760 на Intel и B650/B650E и X670/X670E на AMD. 

С други думи, не очаквайте PCIe 5.0 M.2 слот на вашата платка, в случай че не разполагате с процесор от настоящо потомство на Intel или AMD – Intel 13-то потомство или AMD Ryzen 7000.

Каква е разликата сред продуктивността в действителна среда?

Наличието на един PCIe 5.0 SSD диск като стартово устройство може да е добра концепция, мислят си доста хора. Ще могат да се възползват от по-бързото зареждане, по-добрата продуктивност в приложения, които употребяват скреч дискове, като Adobe Photoshop, по-бързото зареждане на игрите, конфигурирани на PCIe 5.0 диска, по-бързото време за инсталиране и така нататък, нали? Е, не напълно.

Макар че поредната продуктивност на PCIe 5.0 дисковете е доста по-висока от тази, която можете да получите от PCIe 4.0 SSD, скокът в продуктивността при случайно четене и запис е толкоз дребен, че няма да видите никакво усъвършенстване в действителния живот. 

Производителността при случайно четене и запис или случайни входно/изходни интервенции в секунда (произволни IOPS) е всичко, което би трябвало да ви интересува, когато сте на пазара за нов SSD диск.

Тъй като операционната система, игрите и приложенията, конфигурирани на диска, и файловете, които манипулирате при редактиране на фотоси и видео, не се съхраняват на едно място на SSD.

Всъщност те са разпръснати на всички места из чиповете памет, намиращи се на SSD-то.

Намирането им е деяние, чиято скорост разчита не на поредната, а на инцидентната продуктивност.

Ако проверим ревюта на Crucial T700, което е от известните PCIe 5 модели, ще разберем доста. 

В синтетичен тест – ATTO / CrystalDiskMark, T700 отстъпва на SSD с PCIe 4.0. В едно от ревютата на Tom’s Hardware това е Samsung 990 Pro да вземем за пример. Изненадващо, най-бързият SSD диск, когато става въпрос за действителна продуктивност, е PCIe 4.0 модел.

Преминаваме към тест на TechPowerUp с различен PCIe 5.0 SSD диск, Corsair MP700.

Първите три места в тест за случайно четене се заемат от PCIe 4.0 дискове: Kingston NV2, XPG Gammix S70 Blade и MSI Spatium M450.

Когато става въпрос за теста за време за пускане на Windows 11, PCIe 5.0 SSD Solidigm P44 Pro е преди всичко. Следващите осем места са непокътнати за PCIe 4.0 дискове, като разликата във времето за пускане сред първото и десетото място е единствено 0.4 секунди.

Никой няма да забележи сходна разлика. 

При тестванията за зареждане на игри още веднъж имаме PCIe 4.0 SSD дискове, които съответстват или надминават продуктивността на PCIe 5.0 дисковете.

Качествен PCIe 4.0 SSD диск е всичко, от което се нуждаете

Ако сте на пазара за нов SSD диск, пропуснете напълно моделите PCIe 5.0. Цената им е повишена, а в това време те не оферират и осезаемо усъвършенстване, когато става въпрос за индикатори за продуктивност в действителния живот. Нашата рекомендация е да си купите първокласен PCIe 4.0 SSD диск. Дори PCIe 3.0 диск ще ви свърши работа, в случай че търсите устройство за предпазване на информация, а не за зареждане на игри и програмен продукт.

Трябва да започнете да обмисляте PCIe 5.0 SSD дискове едвам откакто цената им спадне задоволително.

Например, когато бъдат приблизително с ~10% по-скъпи от PCIe 4.0 SSD дискове от висок клас. Докато това не се случи, не си коства да се сдобиете с PCIe 5.0 SSD, в случай че не желаете да си вземете такова устройство единствено тъй като постоянно желаете да имате най-хубавия и най-бърз хардуер в компютъра си. Ако казусът е подобен, направете го. Но всички останали би трябвало да се придържат към PCIe 4.0 и PCIe 3.0 дискове, най-малко към този момент.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР