Пчелата дава мед два месеца – май и юни, а

...
Пчелата дава мед два месеца – май и юни, а
Коментари Харесай

Пчелата дава мед два месеца, а ние се грижим за нея 12, разказа фелдшер-пчелар

Пчелата дава мед два месеца – май и юни, а ние се грижим за нея 12 месеца, описа пред Българска телеграфна агенция фелдшерът-пчелар Мюмюн Хюсеин от ардинското село Брезен.

Като занимание той гледа пчели в родопското село на границата на Западните с Източните Родопи на 519 метра надморска височина от години, само че професионално се занимава от три. Тогава синът му взема решение, кандидатства и печели европроект, с който основава плантация от 126 кошера. Хюсеин сподели, че на неговата възраст не е елементарно да се гледат пчели, само че се оправя благодарение на сина и снаха си.

Като максимален камшик за пчелите родопчанинът дефинира кърлежите, които ги атакуват. „ Най-вече от тях ни е боязън “, добави той и уточни, че в случай че се обработва против кърлежи в точния момент, проблем няма. Третирането се случва месец преди медоносния сезон и след него, само че в никакъв случай по време, с цел да е чист медът, изясни още той. 

Хюсеин добави, че аномалиите във времето и по-точно извънредно високите температури през зимата, объркват пчелите, а това въздейства на тяхната продуктивност. „ Пчелата излиза, разкарва се, изминава дистанции, а не носи нищо, подлъгана, че е хубаво времето и се чака да има паша. Това я изтощава, а животът на пчелите не е дълъг “, разяснява Мюмюн Хюсеин.

Ако е хубаво и топло, за двата месеца от кошерите може да се изкара добра годишна продукция. Но, в случай че по време на цъфтежа вали или пък е студено и няма доста цвят, още веднъж няма да се събере добра годишна продукция, изясни пчеларят. По думите му, за миналата 2023 година е събрал над 500 кг. мед.

В Брезен Мюмюн Хюсеин е по-известен като фелдшера поради специалността си. В ардинското село той идва през 1995 година и работи в локалната здравна работа, само че здравната промяна през 2000 година изиграва основна роля в живота му и той сменя още две специалности – на кмет и на пчелар. 

„ Когато стана тази промяна тук 2000-та година тази къща, която виждате, беше здравна работа. С промяната Общината потегли да продава здравните служби, тъй като нямаше по какъв начин да ги поддържа. Аз тук преглеждах, тук живеех и си купих постройката, която и до през днешния ден е моят дом, моята къща “, сподели той. Останал без работа, през 2003 година се кандидатира за кмет на селото и по този начин четири мандата, като последният му завършва през 2019 година Мъжът се разболява и се отхвърля от поста. Натрупал познания и опит, се връща към остарялата си специалност и през днешния ден още веднъж е фелдшер в Брезен, само че към лекарска процедура на млад доктор. И още веднъж посреща хората в здравната работа в дома си. Там го търсят и поради меда. Опитали един път планинския мед, се връщат, с цел да си купят отново, описа още Мюмюн Хюсеин. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР