Пчелари се събраха на протест пред сградата на Министерството на

...
Пчелари се събраха на протест пред сградата на Министерството на
Коментари Харесай

Пчеларите излязоха на протест

Пчелари се събраха на митинг пред постройката на Министерството на земеделието и храните. Един от протестните транспаранти гласи " Министерство на земеделието - зложелател на българските пчелари ". Изкупната цена на пчелния мед сега е доста ниска и не покрива даже направените от пчеларите разноски, по тази причина те упорстват за финансово подкрепяне от страна на страната.
Получените по украинската мярка помощи за пчеларите са оскъдни.
" По помощта за Украйна са преведени едни пари, които са оскъдни и смешни на фона на парите, които получават наши сътрудници от други европейски страни. На нас ни превеждат 5-7-10 лева помощи, до момента в който те вземат сред 50 и 100 евро. Да не би нашият труд да е по-малък от техния ", запита Ясен Янев, ръководител на Националното съдружие " Български свободни пчелари ".
" Не разбираме за какво е тази дискриминация към нас като аграрни производители, ние също произвеждаме продукция и тя е извънредно качествена ", добави той и уточни, че ниските бюджет и ставки се дължат на пренебрежението към пчеларството.
Представителите на сдружението считат, че подпомагането би трябвало да се направи посредством схемата " де минимис ", само че всяка помощ под 50 лв. на пчелно семейство би обезсмислила мярката и би довела производителите на мед до банкрут.
" Ние като пчелари не можем да спрем вноса на мед и пчелни артикули от Европейски Съюз, само че като жители на Европейски Съюз може да настояваме за нашите права, които ни се поставят. Настояваме да получаваме равностойни заплащания с тези на производителите от другите страни-членки на Европейски Съюз ", съобщи Янев.
Пчеларите напомнят и че все още проучванията дали посевите са пръскани със неразрешени пестициди, се вършат единствено в частни лаборатории като пчеларите сами заплащат за тях и цената на една проба е над 450 лв.. Затова те упорстват да бъдат избрани държавни лаборатории, които да вършат такива проучвания.
Пчеларите бяха поканени на среща със зам.-министър Маринов, и други специалисти от екипа на Министерство на земеделието и храните.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР