Пазителят на модела Борисов остана на поста си. Ние обаче

...
Пазителят на модела Борисов остана на поста си. Ние обаче
Коментари Харесай

ПП за Гешев: ВСС запази пазителя на модела Борисов

" Пазителят на модела " Борисов " остана на поста си. Ние обаче също оставаме непреклонни в задачата си - Иван Гешев да бъде отхвърлен от позицията си на основен прокурор ". Това се споделя в позицията на " Продължаваме промяната " след съвещанието на Висшия правосъден съвет в четвъртък. Съдебните кадровици, макар посочените десетки причини от страна на последните двама министри на правораздаването – Надежда Йорданова и Янаки Стилов.

Отстраняването на Гешев беше едно от главните предизборни обещания, което събра ръководеща коалиция през декември предходната година. Смяната на основния прокурор минава през събиране на болшинство от 17 гласа във Висш съдебен съвет, което е невероятно да се чака от този състав на правосъдния съвет.

" Твърдо имаме вяра в това и ще отстояваме позицията си за самостоятелна и водеща се единствено от законността и морала прокуратура. Вярваме, че антикорупционното болшинство в идващ парламент ще се завърне доста по-силно! Разчитаме и на българските жители, които имат силата да се преборят с корупцията посредством гласовете си ", се споделя декларацията.

" Иван Гешев не дава отговор на високите морални условия за длъжността основен прокурор. Искаме да напомним причините за поисканото предварително премахване на Иван Гешев от поста, който заема. Те са съществени, общественозначими и е изключително притеснително тяхното неглижиране от болшинството във Висш съдебен съвет ", разяснява групировката.

" Продължаваме промяната " добавя, че прокуратурата се употребява като бухалка.

" Заканите с досъдебни производства, привикването на неуместни министри и политици, предварителното изговаряне на присъди в медиите, не би трябвало въобще да имат място в едно свободно и демократично общество, камо ли да бъдат част от инструментариума на всевластния основен прокурор. Нарушаването на презумпцията за непорочност и правилото на разделяне на управляващите не би трябвало да са част от разбиранията на един основен прокурор ", се добавя в позицията на Политическа партия.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР