Пазаруващите онлайн ще имат по-широк и по-лесен трансграничен достъп до

...
Пазаруващите онлайн ще имат по-широк и по-лесен трансграничен достъп до
Коментари Харесай

Европарламентът гласува премахване на ограничения за трансгранично онлайн пазаруване


Пазаруващите онлайн ще имат по-широк и по-лесен трансграничен достъп до артикули, резервации за хотели, коли чартърен, продажба на билети за концерти или развлекателни паркове в Европейски Съюз. Това стана допустимо, откакто Европейският парламент гласоподава регламента за геоблокирането, който планува унищожаване на рестриктивните мерки за трансгранично онлайн извършване на покупки, заяви пресслужбата на Екологичен потенциал. Предложенията бяха признати с 557 гласа „ за “, против 89 „ срещу “ и 33 „ въздържал се “.

Новите правила ще забранят геоблокирането на купувачи, посещаващи уеб сайтове на територията на други страни от Европейски Съюз. Те ще могат да избират от кой уебсайт да купуват артикули или услуги, без достъпът им да бъде блокиран или да бъдат автоматизирано пренасочени към различен уебсайт заради своята народност, място на престояване или краткотрайно местонахождение.

Търговците ще би трябвало да се отнасят еднообразно с локалните купувачи и клиентите от друга страна в Европейски Съюз. Това значи да им се даде достъп до идентични цени или условия на продажба при:

‒ покупка на артикули (например домашен уреди, електроника, дрехи), които се доставят в страна в Европейски Съюз, в която търговецът предлага доставки съгласно общите си условия. Търговците не са длъжни да доставят стоките си във всички страни от Европейски Съюз, само че би трябвало да оферират опцията клиентите да вземат стоката от място, което е в съгласие с клиента;

‒ приемане на услуги, предоставяни по електронен път, които не са предпазени с авторско право, като да вземем за пример облачни компютърни услуги, защитни стени (файъруол), запазване на данни, хостинг на уебсайтове; или

‒ при покупка на услуга, която се дава в пространствата на търговеца или на физическо място, където търговецът прави активност. Това включва престой в хотел, спортни събития, коли чартърен, билети за музикални фестивали или развлекателни паркове.

Ще бъде неразрешено и третирането на купувачите по друг метод въз основа на мястото на издаване на кредитната или дебитната карта. Търговците остават свободни да одобряват всевъзможни средства за заплащане, само че не могат да дискриминират въз основа на избрана платежна марка, учредена на народност.

Защитеното с авторско право наличие е изключено за момента

Защитеното с авторско право цифрово наличие като електронни книги, музика или игри, които може да се изтеглят онлайн, към този момент няма да бъде обхванато от новите правила. Преговарящите от страна на Парламента обаче са добавили в законопроекта „ уговорка за преразглеждане “, която изисква Европейската комисия да направи оценка в период от две години след влизането в действие на регламента дали възбраната за геоблокиране следва да бъде разширена, с цел да включи сходно наличие, както и аудио-визуалните и транспортните услуги, които също са изключени от обсега към този момент.

Според докладчика Ружа Тун (ЕНП, Полша) новият законопроект на Европейски Съюз по отношение на геоблокирането е значима стъпка напред към още по-конкурентоспособен и интегриран дигитален обединен пазар както за потребителите, по този начин и за търговците. " Това е и значимо събитие в битката с дискриминирането на консуматори заради тяхната народност или място на престояване. Тази дискриминация е неприемлива в нашата обединена Европа. Доказахме, че Европейски Съюз може да реализира съответни резултати за жителите на цялата територия на Европейски Съюз и да дава своя принос за позитивни промени в тяхното всекидневие “.

Регламентът за геоблокирането към момента би трябвало да бъде публично признат от Съвета. Новите правила ще бъдат използвани девет месеца след деня на публикуването му в Официалния вестник на Европейски Съюз, т.е. преди края на 2018 година

Според изследване, извършено от Комисията посредством метода „ скрито извършване на покупки “, 63% от уеб страниците не дават опция на потребителите да пазарят от друга страна в Европейски Съюз. По отношение на материалните артикули геоблокирането е най-разпространено при домакинските електроуреди (86%), а в областта на услугите – при резервации онлайн в офлайн развлекателния бранш, като да вземем за пример билети за спортни събития (40%).

Потребителите на територията на Европейски Съюз демонстрират нараснал интерес към трансгранично онлайн извършване на покупки. През последните 10 години делът на европейците, които пазарят онлайн, съвсем се е удвоил.

Правилата, които не разрешават неоправданото геоблокиране, са показани като част от цифровия обединен пазар и са включени в пакета за електронната търговия, дружно със законопроекта за трансгранична доставка на пратки, който ще бъде подложен на гласоподаване по време на пленарната сесия през март 2018 година, и с разпоредбите за по-добра отбрана на потребителите, които бяха утвърдени от Парламента още през ноември 2017 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР