Пазаруването от вкъщи от години е предпочитано от потребителите от

...
Пазаруването от вкъщи от години е предпочитано от потребителите от
Коментари Харесай

Как да не похарчите парите си напразно, когато пазарувате онлайн

Пазаруването от у дома от години е желано от потребителите от всички възрасти. Това им дава опция да избират артикули в няколко разнообразни " щанда " по едно и също време, като пестят време и старания за пътешестване, обиколки, очакване по опашки, а и могат елементарно да сравнят другите цени. И въпреки всичко - в случай че в изискванията на пандемия за потребителите тази опция е означавала най-много сигурност, то въпреки всичко и през днешния ден тя крие опасности, против които е рационално да се застраховат авансово, оповестяват от Европейския потребителски център (ЕПЦ), който у нас функционира към Комисията за отбрана на потребителите.

В ЕПЦ напоследък идват разнообразни тъжби и недоволства на по-възрастни клиенти, които са създали поръчки на разнообразни кремове за лечебни цели или други артикули, свързани с надзор на здравето им. Обикновено това става посредством кликване на линкове в обществени мрежи или в разнообразни интернет страници, при което следва позвъняване по телефона за уточняване на поръчките. След като получат стоката и се окаже, че е друга, че не оказва помощ или не работи, те няма по какъв начин да се свържат нито по телефона, нито по различен метод с търговеца. И по този начин губят освен пари, само че се тормозят и е належащо да се ангажират в допълнение с куриери, писане на недоволства и други неприятни страсти
 
Ето препоръките на специалистите по какъв начин да не се стига до там:

Дори и да сте решили твърдо, че покупката си заслужава, тъй като цената е преференциална или другари са ви предложили да опитате този артикул, пробвайте се да разширите обсега на инспекцията. Ако компанията, от която смятате да поръчате, не ви приказва нищо, пробвайте се да стигнете до физическия й адрес, посочен на уеб страницата й. Единственото, което успявате да откриете, е формуляр за противоположна връзка и електронен адрес? Бъдете деликатни, тъй като може да се окаже, че няма по какъв начин да се свържете с тази компания, в случай че с поръчката ви има проблем.

Сайтът е на непознат език, който не разбирате добре? Помолете собствен непосредствен да ревизира дружно с вас. И нещо доста значимо - в случай че пък уеб сайтът е на български език, това не значи автоматизирано, че компанията е българска.

Разказали са ви за чудодеен артикул на нереално ниски цени, който освен това можете да опитате известно време и в случай че прецените, да го върнете против парите за него? Твърде примамливо, с цел да не крие вероятни уловки под формата на скрити такси да вземем за пример. Някои покупки не подлежат на връщане, в случай че ги закупите от разстояние и по-късно ги разопаковате - да вземем за пример списания, книги, козметика, хранителни добавки, разнообразни лечебни смазки.

Медикаменти от аптека по интернет?

В България това е възможно само за артикули, отпускани без лекарско наставление. Но даже и да имате потребност от сходни артикули, помолете персоналния си доктор за съвет. Ако поръчате артикул със здравно или козметично приложение и след това прецените, че желаете да го върнете, не би трябвало да сте го отваряли. Добре е авансово да ревизирате при какви условия продавачът би приел покупката ви назад и по какъв начин и къде би трябвало да я изпратите. Това би ви предпазило от неприятната обстановка, с която се среща консуматор, подал недоволство в Европейски потребителски център България. Той поръчал медикамент за над 200 лева, само че по мнение на персоналния му доктор, продуктът се оказал несъответствуващ. Потребителят попълня формуляр за връщане с посочена банкова сметка, само че от компанията не възвръщат сумата. В сходни обстановки с изключение на цената на самия артикул потребителят заплаща и транспортните разноски за връщането му.

Ако обаче полученото не подхожда на това, което сте поръчали действително - чифтът очила са с друг цвят на рамката, да вземем за пример - то търговецът е задължен да поправи грешката напълно за своя сметка, като ви предложи подмяна, без да дължите нещо за връщането.

Възможно ли е да ви подведе известна марка?

Дори и да пазарувате съответни марки от години, не подценявайте навика да проверявате адреса на уеб страницата всякога, когато решите да си купите нещо ново. Има неточни търговци, които основават съвсем неразличими на пръв взор дубликати на най-популярните уеб сайтове за извършване на покупки и по този начин може да ви подведат.

Можете ли да анулирате заплащането, в случай че нещо не е наред или размислите

Ако предпочитате да заплатите по банков път или с натрапен платеж и сте попаднали на безсъвестен търговец, е малко евентуално да получите сумата си назад - даже и да сте в правото си. Този вид заплащания не оферират опция да бъдат оспорени пред банката - за разлика от банковите карти. В случай че помолите ваш непосредствен да ви спомага и да заплати през своята банкова карта, помолете го да резервира копие от трансакцията. Запазете и всички други документи, които потвърждават покупката ви. Ако тя не подхожда на поръчаното от вас или решите да я върнете назад, имайте поради, че има и период за това. Ако електроуредът или апаратът за мерене на кръвното налягане, които са пристигнали, просто не ви правят работа, разполагате с 14 дни, с цел да съобщите на компанията, че желаете да го върнете. Уредът не би трябвало да има следи от приложимост, да е надраскан или замърсен, тъй като няма да го вземат назад. За да се откажете от покупка, е добре да го извършите документално, може и посредством писмо по пощата. Дори и да се окаже, че сте си купили нещо от компания в друга страна в Европейския съюз, не е наложително да знаете съответния непознат език. Най-често при добавките или кремовете обаче няма сходна алтернатива, по тази причина проверете дали доставката е това, което очаквате, в наличието на куриера. Ако е друго, поискайте да се опише в протокол.

Ако въпросният търговец се окаже в друга страна в Европейския съюз и отхвърля всякакво подпомагане или даже не ви дава отговор, позвънете или изпратете писмо по пощата до Европейски потребителски център България на адреса в София. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР