Пазарно обединение в различни сегменти със страни от региона на

...
Пазарно обединение в различни сегменти със страни от региона на
Коментари Харесай

Държавата стабилизира енергийната борса с допълнителни количества

Пазарно обединяване в разнообразни сегменти със страни от района на Югоизточна Европа ще докара до стабилизиране на цените на Българската самостоятелна енерийна борса. Това разгласи шефът на КЕВР Иван Иванов след среща с трите електроразпределителни сдружения и сдруженията на БЕХ за показване на ограничения за стабилизиране на пазара " ден напред ".

Иванов напомни, че на срещата са се отзовали всички сдружения и са отправили освен високо професионални условия, само че и са създали оферти, които занапред ще се обсъдят.

 КЕВР отново утвърди повишаване на природния газ
КЕВР отново утвърди повишаване на природния газ

Цената на парното и тока остават същите до края отоплителния сезон

Иванов не изброи всичките оферти, само че изясни, че съвсем всички участници са се обединили към няколко хрумвания, с които да се стабилизира пазара " ден напред " на българската самостоятелна енерийна борса.

По думите на ръководителя на КЕВР това ще даде предсказуемост на равнищата на електрическа енергия и ще успокои и българското общество за изменящите се цени на електрическата сила.

Иванов изясни, че се касае за две ограничения , които би трябвало да бъдат осъществени в къс период - в границите на една седмица.

В рамките на една седмица електоразпредителните сдружения и сдруженията на държавната енергетика би трябвало в детайли да показват предложенията, които са дали в границите на извършената полемика. След това ще се организира втора среща за реализация на ограниченията. Първите две ограничения са от извънредно значимо значение за стабилизиране на обстановката на борсата в сегмента " ден напред " , акцентира Иванов.

Последната мярка планува в границите на 2019 година да бъдат ускорени дейностите на Електроенегийния систематичен оператор, Българската самостоятелна енергийна борса и БЕХ за реализиране на пазарно обединяване в разнообразни сегменти със страни от района на Югоизточна Европа.

" Пазарното обединяване ще разреши в допълнение стабизиразиране на цените на Българската самостоятелна енергийна боса. За реализиране на обединяването би трябвало да бъдат осъществени промени в Закона за енергетиката, което ще бъде задача на Народното събрание ", посочи Иванов.

 Проверяват трите електроразпределителя
Проверяват трите електроразпределителя

Не се чака скок на цената на тока през лятото

Припомняме, от Министерството на енергетиката и КЕВР стартират взаимни инспекции на трите електроразпределителни сдружения .

Проверките стартират от 15 януари и ще се проведат в границите на 10 дни. Екипите на двете служби ще ревизират техническото положение и употребата на енергийните обекти. Проверките ще започват с " Електроразпределение Север " ЕАД, по-късно ще бъде тествано " Електроразпределение Юг " ЕАД и най-после - " ЧЕЗ Разпределение България " АД.

 Протестиращи пред КЕВР желаят оставката на Иванов
Протестиращи пред КЕВР желаят оставката на Иванов

Цените да не се дефинират според от поносимостта на жителите на заплащат

Енергийният министър Теменужка Петкова поддържа казаното от шефа на КЕВР и добави, че по време на срещата на разпределителните сдружения, всички са съумели да се обединят към три ограничения.

Държавната енергетика поема ангажимент да се обезпечат в допълнение количество електрическа сила за платформа " ден напред " , което да даде опция на борсовия пазар да се възстановява. Държавната енергетика ще обезпечи спомагателна електрическа сила за платформа " ден напред ", което ще възстановява борсовия пазар, изясни Петкова.

Енергийният министър се надява, че това ще докара до успокоение на пазара.

Другият въпрос, по който се е постигнал единодушие, е към нуждата от основаването на нови стандартизирани профили . Те ще бъдат създадени съгласно Закона за енергетиката и европейското законодателство. Третата мярка, както към този момент стана ясно, е пазарно обединяване в разнообразни сегменти на страни от района на Югоизточна Европа.

Петкова даде обещание, че ще бъде изработен разбор, с цел да се ревизира кое сдружение може да дава спомагателни количества електрическа енергия за сегмента " ден напред ".

На въпрос какви ще бъдат спомагателните количества електрическа енергия за сегмента " ден напред " и кой ще ги обезпечи, енергийният министър означи, че най-важната функционалност на сдруженията от групата на БЕХ е да бъде обезпечена електрическата енергия за битовите консуматори.

Всички останали количества се продават посредством платформата на Българската самостоятелна енергийна борса. До дни ще създадем баланс на силата и ще стане ясно кои сдруженията могат да дават такава, разясни Петкова.

Тя уточни, че Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " работи на цялостна мощ.

 Българска социалистическа партия не има вяра на КЕВР
Българска социалистическа партия не има вяра на КЕВР

10-15 души, затворени на мрачно, вземат решение ориста на милиони, изясни Нинова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР