Пазарната капитализация Spotify се срина с 2,1 млрд. долара в

...
Пазарната капитализация Spotify се срина с 2,1 млрд. долара в
Коментари Харесай

Джо Роугън, коронавирус и недоволни изпълнители: Как Spotify рискува целия си бизнес

Пазарната капитализация Spotify се срина с 2,1 милиарда $ в границите на три дни, откакто изпълнителят Нийл Йънг изтегли песните си от платформата за аудио стрийминг в символ на митинг против разпространяването на здравна дезинформация от икзлючително известния подкаст на Джо Роугън, съобщи Variety.

Акциите на компанията поевтиняха с 6% в сред 26 и 28 януари, като за същия интервал софтуерният показател Nasdaq напредна с 1,7%, а Dow Jones – с 1,1%. За съпоставяне, акциите на Netflix набъбнаха с 4,9% за същите три дни.

До този спад се стигна, откакто музикантът предишният понеделник Нийл Йънг изиска от компанията да отстрани неговите части от платформата си, заявявайки, че тя може да има „ или Роугън, или Нийл “. От Spotify отстранена песните на Йънг от платформата на 26 януари, след което той написа: „ Spotify неотдавна се трансформира в доста нездравословна мощ посредством общественото разпространяване на дезинформация и неистини за COVID-19 “. Йънг също по този начин уточни отворено писмо на лекари и здравни експерти, издадено по-рано този месец, в което те приканват Spotify да предприеме ограничения против неистините по отношение на ковид, популяризирани в подкаста The Joe Rogan Experience.

Ако би трябвало да бъдем почтени, акциите на Spotify не се представяха изключително добре и преди този скандал, като към 25 януари (денят преди музиката на Йънг да бъде отстранена от платформата) те бяха поевтинели с 25% в съпоставяне със същата дата на предходната година. Важно е да се означи и това, че вложителите може да са се изплашили от сигналите, че растежа на Spotify може да се забавя, откакто Netflix предвижда слаб растеж на клиентите.

Освен това акциите на Spotify се възвърнаха отчасти след петък, регистрирайки растеж от 1% до 172,98 $ за акция, следвайки растежа на по-широкия пазар. Това обаче се случи преди певицата Джони Мичъл също да разгласи, че ще отстрани музиката си от Spotify. „ Безотговорни хора популяризират неистини, които костват на хората живота им. Аз съм солидарна с Нийл Йънг и международната научна и здравна общественост по този въпрос “, написа тя.

За вложителите на Spotify тази обстановка провокира съществени опасения от лавинообразно овакантяване на реализатори и отменяне на абонаменти. Хаштаговете #CancelSpotify, #DeleteSpotify и #ByeSpotify стават все по-популярни в обществените мрежи след митинга на Йънг.

Тук обаче идва въпроса дали Spotify могат да си разрешат да се разделят с Роугън, който има извънредна многогодишна договорка с платформата, оценена на стойност 100 млн. $. Според данни на компанията точно неговият подкаст е бил най-слушаният през 2021 година Все по-честите му изявленията на крайнодесни коментатори и изявленията му срещу имунизациите и маските провокираха реакции от необятната общност и от редица специалисти, в това число от основният здравен специалист на Белия дом Антъни Фаучи. Полемиката към подкаста на Роугън обаче доближи ново ниво през последните дни.  

В петък Йънг възобнови офанзивите си против Spotify като съобщи, че аудио качеството на услугата е „ скапано и кастрирано “, обявявайки партньорство с Amazon, което дава на нови клиенти на Amazon Music Unlimited четири месеца безвъзмезден достъп до услугата.

През юли „ Ню Йорк таймс “ разгласява материал, озаглавен „ Джо Роугън е прекомерно голя, с цел да бъде свален “, в който медията разкрива, че „ измежду висшето управление на Spotify концепцията, че Роугън дава някакъв тип нежелано наличие е смешна “.

Интересно е обаче дали през днешния ден шефовете на Spotify гледат на Рогън като на актив или проблем. Компанията ще регистрира финансовите си резултати за последното тримесечие на 2 февруари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР