Пазарите изпратиха лоша седмица. Ако имате инвестиции в акции -

...
Пазарите изпратиха лоша седмица. Ако имате инвестиции в акции -
Коментари Харесай

Когато пазарите се сриват, не правете тези три неща

Пазарите изпратиха неприятна седмица. Ако имате вложения в акции - или обмисляте да започнете да влагате спестените си пари в дялове от обществени компании - не трбява да се плашите, споделят специалисти.

CNBC разказва трите неща, които не би трябвало да вършиме, когато пазарите са на алено:

Не продавайте в суматоха

Джеймс Кели, пълководец в PNC Bank, показва, че волатилността на пазарите е нещо обикновено, а специалистите имат вяра, че последните събития са краткосрочно събитие, а не началото на дълготрайна промяна или мечи пазар.

Грег Макбрайд, основен финасов анализатор в Bankrate, също счита по този начин, като показва, че от началото на годината пазарите въпреки всичко са на зелено.Разпродажбите, като тази, която видяхме тази седмица, са опция да ребалансирате своето портфолио. Уверете се, че притежавате микс от акции, облигации и други активи, с цел да намалите резултата от всяка евентуална загуба. Обмислете покупката на още акции, когато цените са ниски, само че не се поддавайте на изкушението да продавате в суматоха.

" Това е най-лошото нещо, което може да извършите ", споделя основният капиталов шеф в Helios Quantitative Research Джо Малън. Вместо това намерете метод да употребявате свободните си парични средства за вложения, които към този момент сте обмислили - изключително в акции, за които вярвате, че ще се показват добре в дълготраен проект.

" Най-доброто нещо е да купувате още ", споделя още Макбрайд, а " най-лошото - да продавате, в случай че дълготрайните ви цели не са се трансформирали ".

Не следете пазара маниакално

По време на волатилност капиталовият специалист Уорън Бъфет споделя, че би трябвало да държим главата си изправена. В отговор на пазарните спадове през 2016 година, той сподели: " Не следете пазара толкоз от близко ". Ако вложителите са прекомерно обезпокоени за спада на акциите им " и считат, че може би би трябвало да ги продадат, когато цената още веднъж стартира да се повишава, няма да имат изключително добър резултат ".

Затова не се опитвайте да следите и засичате пазара. " Природен инстинкт е да желаете да намалите експозицията си към активи, които поевтиняват ", споделя Кели. Но би трябвало да удържите.

Не бъдете късогледи

Много вложители могат да се почувстват комплицирани и смазани от пазарната волатилност. Изследване на Ally Invest от 2017 година открива, че единствено един от трима милениали в Съединени американски щати има акции, защото считат пазара за " заплашителен ". Изследване на Gallup от тази година демонстрира, че по-малко от половината млади американци са вложили парите си поради краха от 2008 година

Как да започнете да инвестирате?

Експертите предлагат да започнете постепенно и умерено и да гледате огромната картина. Добър метод са фондовете, които наблюдават показатели - против ниски разноски получавате доста разнородни акции.

" Едно от най-големите страдание на възрастните е, че не са вложили по-рано. Ако към момента не сте го създали, сегашната волатилност може да се одобри като чудесна опция да го извършите ", споделя Малън.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР