Пазарджишките бизнесмени Гинка и Славчо Върбакови, които спечелиха търга за

...
Пазарджишките бизнесмени Гинка и Славчо Върбакови, които спечелиха търга за
Коментари Харесай

Новите собственици на ЧЕЗ Гинка и Славчо - неплатежоспособни кредитополучатели и длъжници на НАП

Пазарджишките предприемачи Гинка и Славчо Върбакови, които завоюваха търга за българския бизнес на ЧЕЗ, до наскоро не са можели да си обслужват банкови заеми. Срещу тях има три изпълнителни каузи. Техни парцели са били възбранени и продадени поради необслужвани задължения. Семейството има и задължения към Национална агенция за приходите, които към момента се водят висящи.
Това сподели инспекция на "Биволъ " в Имотния указател откакто Гинка Върбакова разгласи, че има доверието на мощна кредитна институция, която ще финансира придобиването на ЧЕЗ България със стотици милиони евро.
От Имотния указател излиза също, че към днешна дата фамилията има непогасени задължения към Национална агенция за приходите, поради които е вписан запор на техен парцел във варненско. С този дълг се занимава различен ЧСИ в изп. дело 20108100400161.
През 2013 година първо Окръжен съд – Добрич, а по-късно и Апелативен съд Варна отхвърлил тъжба против изпълнителното дело с претекста, че дължимите суми към Национална агенция за приходите не са поради налози върху парцел, а за различен тип обществени вземания.
Неоснователни са доводите на жалбоподателя, че осъщественото систематизиране е погрешно, защото вземането на Националната организация за приходите не попада под т. 2 на наредбата на член 136, алинея 1 от Закон за задълженията и договорите, която урежда като второ по ред привилигировано взимане вземанията на страната за налози върху избран парцел или за моторно транспортно средство – от цената на този парцел или на моторното транспортно средство, както и вземания, произлизащи от концесионни заплащания, лихви и неустойки по концесионни контракти. В случая не се касае до вземания за налози върху парцел, а до обществени вземания в интерес на Държавата, посочени в т. 6 от цитираната наредба.
Вероятно става дума за задължения към Национална агенция за приходите от сполучливия енергиен бизнес на Гинка и Славчо. Като съдлъжници по изпълнителното дело са Славчо Иванов Върбаков и пазарджишката компания БГ ЕНЕРДЖИ, в която Гинка и Славчо те се явяват шефове до април 2013, а по-късно на тяхно място влизат сестрата на Гинка – Теодора и сестрата на Славчо – Малина.
В Имотния указател няма данни за повдигане на възбраната на парцел на Славчо и Гинка поради задължения към Национална агенция за приходите.
Този парцел обаче към този момент е бил възбранен от Банка ДСК за друго изпълнително дело с номер 20107900400076, още веднъж за неуреден дълг.
Сумата на дълга към ДСК не е конкретизирана в справката в Имотния указател.
От информация в Имотния указател по партидата на Славчо и Гинка в службата по вписванията във Варна се схваща, че запорите върху този парцел не са вдигнати и досега.
Това обаче не значи безусловно, че задълженията на Славчо и Гинка към ДСК и Национална агенция за приходите са висящи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР