Пазарджик се разминава с кризата с боклука. Екоексперти започват проверки

...
Пазарджик се разминава с кризата с боклука. Екоексперти започват проверки
Коментари Харесай

Пазарджик се разминава с кризата с боклука


Пазарджик се разминава с рецесията с боклука. Екоексперти стартират инспекции на старите сметища на деветте общини, които трябваше да стартират да депонират от през вчерашния ден отпадъците си на новото районно хранилище. Само община Пазарджик обаче разгласи бедствено състояние и подписа краткотраен контракт с оператор на новата клетка. От през днешния ден тя действа и към този момент приема боклуците от Пазарджик и селата, съобщи БГНЕС. Така още в 5:00 часа тази заран стартира извозването на боклуци на новото районно хранилище.

В края на предходната седмица кметът Тодор Попов разгласи отчасти бедствено състояние, с цел да може да бъде подписан контракт с компания, която да бъде краткотраен оператор на първата клетка, защото сега има процедура по обжалване на избора му. " Депото работи от през днешния ден. От сутринта всички компании си депонират отпадъците на новото районно депо”, сподели Петър Петров, зам.-кмет на община Пазарджик. Засега обаче бедственото състояние остава в действие до 5 януари.

Заповедта за установяване на оператор на депото е обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията, а жалбата е оповестена за неоснователна. Срокът за протестирането й пред Върховен административен съд изтича на следващия ден, 3 януари. " Надяваме се бедственото състояние да не се продължи. Очакваме и останалите осем общини да стартират да разтоварват отпадъците си на новото районно депо”, добави зам.-кметът Петър Петров. Имаме към този момент позвъняване от община Батак, за остарялото бунище започваме работа по проектирането на дейностите по рекултивацията, сподели още той. В петък ще стане ясно дали ще се наложи удължение на бедственото състояние в община Пазарджик.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР