Пазарджик. Повече от 120 ученици на възраст между 14 и

...
Пазарджик. Повече от 120 ученици на възраст между 14 и
Коментари Харесай

Н. В. Цар Симеон II посети Профилирана гимназия “Иван Сергеевич Аксаков” в Пазарджик

Пазарджик. Повече от 120 възпитаници на възраст сред 14 и 18 години и техните преподаватели посрещнаха Цар Симеон в едно от най-старите учебни заведения в град Пазарджик. Това оповестиха от пресофиса на Негово Величество Цар Симеон II . Негово Величество и някогашният външен министър Соломон Паси бяха поканени от младшите посланици на Европейския парламент да преподпишат 13 години по-късно контракта за участие на България в Европейски Съюз, който учениците бяха преписали. На входа на учебното заведение Царят беше посрещнат с песента “Хубава си моя горо ”, изпълнена от детски фолклорен отбор. С добре пристигнал го приветстваха господин Тодор Попов, кмет на община Пазарджик, господин Йордан Кожухаров, заместник-областен шеф, директорката на учебното заведение госпожа Иванка Ваклинова, началникът на Регионалното ръководство по обучение госпожа Валентина Кайтазова, някогашни ученици на гимназията и всички преподаватели.
След като прегледа музейната колекция, проследяваща историята на учебното заведение, Негово Величество съобщи: “Впечатлен съм от вас, тъй като в минутите, прекарани в историческия музей на учебното заведение ви, се вижда забавното му минало и в действителност имате шанс, че сте попаднали тъкмо тук! ”На Царят беше показан дневникът от годината на неговото раждане, от който се вижда по какъв начин във връзка щастливото събитие са нараснали с една единица всички оценки.
Учениците и техните преподаватели госпожа Цветелина Арапова и госпожа Соня Моллова бяха подготвили специфична гала, която пресъздаваше подписването на контракта за участие на България в Европейски Съюз през 2005 година в Люксембург. От името на младшите посланици на Европейския парламент подписът си постави пръв Трифон Аврамов, определен от своите съученици с директни избори. В изявлението си Царят си напомни по какъв начин е посветил този контракт на младите. “Това, което тогава беше една вяра, за вас в този момент е даденост. Вие сте жители на Европа с всички произлизащи от това права, само че и отговорности. Трябва да се поставят доста старания и непрекъснато, с цел да останем в Европейски Съюз и да се стараем постоянно България да е измежду водещите страни в една или друга сфера. ”, съобщи той. “Помнете предишното, черпете поучения от грешките и се усъвършенствайте. Успех, горе главата и вярвайте в бъдещето на България! ”, приключи изявлението си Царят.
Соломон Паси подари писалката, с която е подписал контракта и алегорично даде вратовръзката си от този ден на Трифон Аврамов до момента в който подписваше.
След церемонията доста прочувствено и в непринудена конюнктура децата задаваха своите въпроси. Царят им сподели, че постоянно би трябвало да мислят положително, освен да се подлагаме на критика, а да забележим къде сме били и къде сме в този момент и какъв брой е изменен имиджът на страната по света. На въпрос дали се тормози от обстоятелството, че младежите напущат България, Негово Величество съобщи, че това не го тревожи, тъй като нашите сънародници отпътуват да работят или учат, само че по-късно ще се завърнат с една добавена стойност. “Чуваме в медиите, че липсвали експерти в дадени области, ами това значи, че и у нас има опция за реализация. “Дори в най-тъмните политически години 50-те, 60-те и 70-те българите, останали в чужбина се надяваха да се завърнат. Сега е нужно да намерим онази нова цел, към която да се обединим. ”.
След като връчиха по един образец от контракта, който са преписали на Царя и на господин Соломон Паси, учениците им демонстрираха Коридор “Европа ” със знамената и указателни табели на всички страни членки и Зала “Европа ”, която имат упоритостта да преустроят като залата на Европейския парламент.
Посещението приключи със среща с преподавателите, на която директорката на гимназията подари на Царя почетния знак на учебното заведение и картина на Пазарджик, рисувана от техен възпитаник.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР