Пазарът в Димитровград през годините се е превърнал в синоним

...
Пазарът в Димитровград през годините се е превърнал в синоним
Коментари Харесай

Ръст в цените на стоките на пазара в Димитровград

Пазарът в Димитровград през годините се е трансформирал в синоним на преференциална договорка. Продавачи на най-голямото пазарище навън в страната обаче споделят, че напоследък стоките са поскъпнали съществено, а понижение на цените скоро не се чака. Поради това се следи и огромен отлив на клиенти.

Пътят на доста от марковите чанти в стилните магазини на Западна Европа стартира в една от фабриките в Димитровград.

Пламен Цонев ръководи производството към този момент повече от 20 години. Основният проблем при него е неналичието на работна ръка. А в този момент към този момент и непрдсказуемите цени на материали и сила. „ Ако преди 2 години ние плащахме приблизително 10 до 15 хиляди, в най-тежките месеци до 17 000 за електрическа енергия, в този момент справката демонстрира за последния месец - 38 000 лв., като той е най-тежкият. Най-много ние плащаме за отопление и изстудяване. Имаме 8 декара индустриални помещения”, споделя той.

100 % от създаденото във фабриката се изнася и е част от сбирките на международните фешън марки. Цените на продуктите за идващия сезон към този момент са контрактувани, а в тях не е калкулирано повишаването на електричеството.

„ В момента ние няма по какъв начин да кажем „ Извинявайте, ще ви увеличим цената с евро или две”, като имайте поради, че цената на произведение е 10-15 евро, това е близо 10 % по-висока цена. Не че те няма да я одобряват, само че не в този момент, тъй като те към този момент договарят цените на техните сбирки по нашите цени, които сме им дали”, изяснява Пламен Цонев.

Все отново в предприятието не чакат да стигнат до банкрут. Ще разчитат на насъбрани финансови запаси и помощ от страната. „ На нас ни е нужна може би някаква помощ в идващите 3-4 месеца до момента в който изкараме до май да договорим новите цени. Гледах за предишните два месеца, за сметките към 65 000 лв. на нас са ни възстановили към 8 000, на всеки мегават 110 лева”, показва Цонев.

Дори и при усмиряване на цената на енергоносителите обаче повишаването на този тип артикули ще продължи и в идващите години, въпреки и с по-ниски темпове. „ Търсенето продължава да съществува, има го. От този миг нататък аз не считам, че има някаква страшна опасност”, разяснява шефът на фабриката за чанти.

Във нея залагат при офертите си към сътрудниците на качеството и по тази причина считат, че даже и на по-висока цена, работа ще имат.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР