Пазарът не можа да реагира своевременно, наложи се намеса на

...
Пазарът не можа да реагира своевременно, наложи се намеса на
Коментари Харесай

Енергийният министър: Искаме еднакви сметки за газ, парно и ток

Пазарът не можа да реагира навреме, наложи се интервенция на Европейска комисия и страната, с цел да вкараме коректив, което ще работи от 1 декември до 30 юни сл. година По този метод усъвършенстваме облагите в бранш енергетика. Това сподели на брифинг служебният министър на енергетиката .

„ Както към този момент обявихме, една от главните начинания е идентична да е цената на битовия консуматор за отоплението на газ, парно и ток. Така ще избегнем хората да минават от един метод за отопление към различен, което води до доста разноски. Важно е битовите консуматори да са предпазени и с идентични условия “, сподели той и посочи, че се стремят уеднаквяване на сметките.

На въпрос въпрос от медии по отношение на съответни цени, той отговори, че се довършват разбори, точните числа се прецизират и другата седмица се чака да се дават всички елементи по отношение на тази част от обезщетенията.

По мотив ограниченията за бизнеса, той посочи: „ Вкарахме принцип на бистрота, съблюдаваме условията на европейската инструкция да реализираме задачите за икономисване на енергия. Компенсациите идната седмица ще включват диверсифициран метод. По-големи обезщетения ще получат компаниите, вложили във възобновими източници за електрическа енергия “.

„ Това, което през последните дни правихме, е да определим прагът на ползване на електрическа енергия, след който да се заплаща по-висока цена на електрическа енергия. За зимата домакинство употребява ок. 800 киловатчаса на месец, а за лятото – 300. Така че нашето предложение ще бъде точно за такива предели, а свръхколичеството да се заплаща на пазарни цени “, сподели още той.

Друга значима тематика съгласно министъра е диверсификацията на гориво за АЕЦ „ Козлодуй “: „ Работим по отдръпването на зависимостта от гориво от Русия. Предходното държавно управление беше приело решение на Министерски съвет, с което се ограничаваше този развой, като беше неразрешено присъединяване в търга на компании, които имат детайл от съветска технология в своя развой. Така се отстраниха няколко европейски компании. Буквално нямаше от кого да си снабдим гориво. Отменяйки това решение, си отваряме поле за диалози с няколко задгранични компании. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР