Пазарът на труда в САЩ остава нагорещен и през март

...
Пазарът на труда в САЩ остава нагорещен и през март
Коментари Харесай

Рекордните 4,5 милиона американци напуснаха работа през март

Пазарът на труда в Съединени американски щати остава нажежен и през март през март с рекордните 4,5 милиона чиновници, напуснали работа. Това демонстрират данни на Бюрото по трудова статистика във вторник.

Броят на хората, напуснали работа нараства най-значително в бранша на професионалните и бизнес услуги, както и в строителството. Общият % на напусналите се увеличи до 3%, което невиждано от декември 2021 година насам равнище, написа CNN.

На този декор работодатели са отворили рекордните 11,5 милиона свободни позиции през март, което е още едно доказателство за " стегнатия " пазар на труда. Ситуацията на пазара подтикна милиони американци да търсят по-добре платена работа. 

" Работодателите изискват от служащите да се връщат в офисите, а с това напускането на работните места се усилва. Основна причина за напускането е намирането на опция за отдалечена работа ", разяснява основният икономист на ZipRecruiter Джулия Полак.

Броят на отворените работни места също набъбна, като това число се повиши до до 11,5 милиона - най-високото равнище от декември 2000 година, демонстрира изследване за свободни работни места и текучество на личен състав.

Процентът на свободните работни места се покачва до 7,1% през март. Председателят на Федералния запас Джером Пауъл постоянно акцентира " нездравословната " обстановка на пазара на труда, която способства за високата инфлация.

Американските компании към момента изпитват компликации при намирането и задържането на личен състав. Производственият бранш е най-сериозно обиден от дефицита на работна ръка. Според друго точно там е по-висок процентът на овакантяване.

Обявите за работа в бранша на търговията на дребно и производството набъбнаха, демонстрират данните на JOLTS, до момента в който държавните работни места и позициите в бранша на превоза, складирането и комуналните услуги понижават.

" Този " отлив " е позитивен знак за подсилване на пазара на труда, където чиновниците могат да напущат, да търсят и получават нови благоприятни условия ", разяснява Елиз Гулд, старши икономист в Economic Policy Institute

Икономисти предвиждат, че американските работодатели са добавили още 400 000 работни места предишния месец.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР