Пазарът на труда в Италия е най-засегнат от пандемията спрямо

...
Пазарът на труда в Италия е най-засегнат от пандемията спрямо
Коментари Харесай

Пазарът на труда в Италия е най-засегнат от пандемията

Пазарът на труда в Италия е най-засегнат от пандемията по отношение на всички останали страни в Европейски Съюз. Нивата на безработица и в този момент са по-високи по отношение на тези в Европейски Съюз, сочат данни на националната статистика на Италия, представена от Ройтерс.

В началото на пандемията от ковид през 2020 година Италия загуби към 724 000 работни места, най-вече измежду сезонните служащи и самонаетите лица. В резултат равнището на заетостта падна с към 3%, колкото са стойностите в Испания и Ирландия. Единствените страни от Европейски Съюз, които записват по-голям спад, са Гърция (-5,1%) и България (-3,6%).

Но на фона на последователното възобновяване на европейската стопанска система през 2021 година заетостта в Италия е повишена единствено с 0,6%, което е една трета от нарастването на междинната стойност за Европейски Съюз. Нивото на претовареност в Италия в края на 2021 година е 58,2%, с 10,2% под междинното за Европейски Съюз. До май 2022 година тази цифра се е повишила до 59,8%, а броят на чиновниците е съвсем същият като преди пандемията.

В края на първото тримесечие на тази година брутният вътрешен артикул на Италия се е върнал почти към равнищата преди пандемията след спад от 9% през 2020 година и възобновяване от 6,6% предходната година, сочи още националната статистика.

В същото време, обаче, макар икономическия напредък, броят на хората, които не могат да си разрешат артикули и услуги от първа нужда в Италия, се е нараснал: в края на 2021 година те са 5,5 милиона, или 9,4% от популацията, това е три пъти повече, в сравнение с през 2005 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР