Пазарът на такива устройства надхвърля 13 милиарда долара за тримесечиеiPhone

...
Пазарът на такива устройства надхвърля 13 милиарда долара за тримесечиеiPhone
Коментари Харесай

Бум в продажбите на употребявани смартфони

Пазарът на такива устройства надвишава 13 милиарда $ за тримесечие

iPhone 12 на Apple е най-търсеният модел на пазара на използвани смарт телефони
(снимка: CC0 Public Domain)

Бизнесът с употребявани смарт телефони пораства с впечатляващи темпове. През първото тримесечие на 2023 година продажбите на мобилни устройства втора ръка са донесли на търговците 13,3 милиарда $, което е с 14% повече по отношение на същия интервал на предходната година и с над 50% в сравнение с преди две години, сочи отчет на CCS Insight.

Според анализаторите, възходящата известност на използваните смарт телефони контрастира със спада на международния пазар на нови смарт телефони. През януари-март 2023 година продажбите на нови устройства са намалели с 2% на годишна база.

„ Вторичният пазар на смарт телефони към този момент доближи обилни равнища и устойчиво превъзхожда пазара на нови устройства, защото стават налични от ден на ден качествени артикули от водещи международни марки “, разяснява Кейн Маккена, анализатор от CCS Insight.

IPhone 12 на Apple е най-търсеният модел на пазара на използвани смарт телефони през първото тримесечието на 2023 година Това допуска, че потребителите избират премиум устройства. Търсенето на вторичния пазар на смарт телефони се подтиква също от увеличената наличност на варианти за подмяна и възходящия брой продавачи на употребявани джаджи.
още по темата
Втората най-популярна марка е Samsung, само че съдейки по данните на CCS Insight, продажбите на използвани смарт телефони от южнокорейския производител понижават, до момента в който устройствата на Apple означават възходяща наклонност.

Говорейки за капацитета на пазара, Саймън Брайънт, вицепрезидент по проучванията в CCS Insight, предвижда, че през 2023 година приходите от продажби на употребявани смарт телефони може да надвишават 40 милиарда $.

В изследване от юни анализаторите на TrendForce оповестиха, че продажбите на употребявани и актуализирани смарт телефони са нарастнали на фона на продължаващия спад в международната стопанска система. Експертите допускат, че известността на използваните смарт телефони може да ограничи растежа в производството на нови устройства.

TrendForce пресмята, че през второто тримесечие на 2023 година производителите би трябвало да пуснат към 260 милиона нови смарт телефона, което е с към 10% по-малко, в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Според изследователската компания IDC, през 2022 година световните доставки на употребявани смарт телефони са нарастнали с 11,5% и възлизат на 282,6 милиона броя. Анализаторите чакат през актуалната петилетка този пазар да пораства приблизително с 10,3% годишно. В резултат на това до 2026 година размерът на доставките на употребявани смарт телефони би трябвало да надвиши 413 милиона единици.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР