Пазарът на т.нар ислямски финанси се очаква да расте бурно

...
Пазарът на т.нар ислямски финанси се очаква да расте бурно
Коментари Харесай

Ислямските финанси ще наближат 8 трлн. долара през 2025 г.

Пазарът на т.нар ислямски финанси се чака да пораства бурно през идващите години в световен мащаб и да доближи 7,7 трлн. $ към 2025 година - със постоянен растеж от 40 на 100. Прогнозата е на Олег Ганеев, старши вицепрезидент на най-голямата съветска банка - " Сбербанк ".

По думите му финансите по разпоредбите на Шариата могат да стартират да се ползват и в неговата страна след приемането на нов закон.
 Турция е подготвена да взе участие в ислямски вид на ЕЦБ и ФЕД
Турция е подготвена да взе участие в ислямски вид на ЕЦБ и ФЕД

В момента има над 300 ислямски финансови институции в 75 страни

Контекст : Ислямските финанси следват религиозно-етичните правила, заложени в Корана. Те не разрешават да се дават пари с рента, рискови покупко-продажби и финансиране на неразрешени действия като хазарт, произвеждане на алкохол или развъждането на прасета. Не са разрешени и практики като продажбата на къси позиции, тъй като се считат за нездравословни за обществото.

Водещ принцип е, че всички участващи в дадена договорка би трябвало да споделят еднообразно както изгодите, по този начин и рисковете от нея и също така всяка транзакция би трябвало да има действителна икономическа, а не спекулативна стойност.
 Как се печели по ислямски?
Как се печели по ислямски?

Има ли " морални " банки, които печелят без да взимат рента? Ислямскит свят има отговор на този въпрос. Ислямските облигации " сукук " стават все по-популярни по света, в това число в Европа

Корените на ислямските финанси могат да бъдат проследени до VII век, само че в настоящия си тип те се зараждат след средата на XX век, когато залежите на нефт спомагат за появяването на по-богати и авторитетни мюсюлмански страни.

Детайли : В изявление пред Анадолската организация Ганеев разяснява, че ислямските финанси са " финанси на присъединяване " - поради правилото на споделените изгода и риск. Според него разпоредбите на Шариата дават ефикасна отбрана против цикличните опасности в обичайните финансови системи.

Затова и в Държавната Дума е импортиран проектозакон, който да разреши използването на ислямското финансиране в Русия. Ганеев отбелязва, че в страната има огромен капацитет и към този момент дори се вижда търсене на подобен вид услуги: " В момента мюсюлманите в Русия са над 20 млн. души - без имигрантите. Смятаме, че 7,5 млн. от тях са евентуални клиенти, които биха следвали правилата на ислямските финанси. Процентът на тази група ще се усили до 30 на 100 и 30 на 100 е огромно поле за активност ".

По думите му " Сбербанк " към този момент прави доста, с цел да дават отговор интервенциите ѝ на записаното в Корана по линия на разнообразни етични въпроси и покриване на избрани правила, като за това се грижи специфичен отдел: " От сериозно значение е да разполагаме с инфраструктурата, която подсигурява, че всички участници в дадена транзакция се усещат удобно и " Сбербанк " е интензивно ангажирана в създаването на тази инфраструктура ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР