Пазарът на смартфони в Европа се свива с 6,3% през

...
Пазарът на смартфони в Европа се свива с 6,3% през
Коментари Харесай

Спад от 6,3% на продажбите на смартфони в Европа

Пазарът на смарт телефони в Европа се свива с 6,3% през първото тримесечие на 2018 година по отношение на същия интервал на предходната година. Това е най-голямото оттегляне в границите на тримесечие, отбелязва анализаторската компания Canalys, представена от TechNews.

Нещо повече, в границите на Западна Европа продажбите на смарт телефони са намалели с 13,9%! В интервала януари-март в този район са продадени единствено 30,1 млн. смарт телефона.

В същото време пазарът на смарт телефони в Централна и Източна Европа пораства. Продажбите там през тримесечието възлизат на 15,9 млн. смарт телефона, бележейки растеж от 12,3%.

Лидер на европейския пазар на смарт телефони остава Samsung с продажби в размер на 15,2 млн. броя и 33,1% дял, само че и с максимален спад от водещите снабдители – 15,4%. Apple заема второ място с 10,2 млн. продадени устройства, което е спад от 5,4% на годишна база, а пазарният ѝ дял е 22,2%.

Останалите играчи в Топ 5 усилват продажбите си през първото тримесечие. Huawei реализира генерира растеж от 38,6%, достигайки 7,4 млн. продадени устройства и дял от 16,1%. Xiaomi е продала 2,4 млн. смарт телефона, бележейки растеж от 999%, а делът й възлиза на 5,3%. Nokia се регистрира с 1,6 млн. броя и заема пето място с 3,5% пазарен дял.

Най-продаван смарт телефон в Европа е iPhone X, въпреки че епълският флагман записва известно оттегляне през тримесечието. Една четвърт от продажбите на Apple в Европа се падат на остарели модели като iPhone SE, iPhone 6 и 6s.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР