Пазарът на персонални компютри се оценява на 249 милиона броя

...
Пазарът на персонални компютри се оценява на 249 милиона броя
Коментари Харесай

Продажбите на РС падат до нивото от 2006 г.


Пазарът на лични компютри се прави оценка на 249 милиона броя през 2023 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Спадът на пазара за лични компютри ще продължи и през актуалната година. Анализатори чакат размерът на продажбите в международен мащаб да слезе до равнището от 2006 година  

Докато производителите на лични компютри и съставни елементи за тях се утешават с вярата, че тази година размерът на пазара няма да падне под равнището от 2019 година, анализаторите вършат по-песимистични прогнози. Morgan Stanley, да вземем за пример, чака тази година да бъдат доставени не повече от 249 милиона подготвени компютри, което е най-ниското равнище от 2006 година насам.

Първо, тази прогноза е по-ниска от предходната на същия източник, която възлизаше на 261 милиона компютъра. Второ, в случай че пазарът на компютри тази година в действителност се свие до 249 милиона броя, това ще бъде най-ниската стойност от 2006 година, отбелязва Seeking Alpha.
още по темата
Според специалисти, такава отрицателна динамичност на пазара ще тласне производителите на компютри към по-агресивна ценова политика с отстъпки за своите артикули. Това ще се отрази отрицателно и на рентабилността на бизнеса, а Intel, който е най-големият снабдител на процесори за районен съд, към момента получава половината от приходите си от този сегмент.

През седмицата тайвански медии разпространиха информация за желанието на Intel да отсрочи поръчките за произвеждане на 3-нм съставни елементи за своите процесори в заводите на TSMC за четвъртото тримесечие на тази година. Вероятно става въпрос за един от трите съществени кристала на потребителските процесори от фамилията Meteor Lake, които Intel даде обещание да показа в края на януари.

Ако стартирането на това потомство процесори в действителност се забави, евентуално повода ще бъде желанието на компанията да се отърве от запасите от чипове от предходни генерации. Междувременно акциите на Intel поевтиняха с 5,61% през вчерашния ден, може би под въздействие на такава прогноза.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР