Пазарът на нефт в момента е обезпечен с достаточно предлагане.

...
Пазарът на нефт в момента е обезпечен с достаточно предлагане.
Коментари Харесай

В ОПЕК не виждат недостиг на предлагане на пазара на нефт

Пазарът на петрол сега е гарантиран с достаточно предложение. Така че физически дефицит не се следи, е споделил в изявление за телевиционния канал Bloomberg генералният секретар на ОПЕК Мухамед Баркиндо. Според него, високата волатилност на цените на нефта е провокирана на първо място от опасенията на инвесторите от това, че Русия като вторият по величина в света експортьор на въглеводороди ще попадне под наказания поради военната интервенция на територията на Украйна.

" Аз мога да ви уверя, че дефицит на петрол в този момент не се следи. Но на пазара има  много мощно въодушевление във връзка на това, че Русия е вторият по големина  в света експортьор на въглеводороди. Представете си загрижеността на пазара, който е смутен от това, кой ще размени тези над 7 млн. барела петрол дневно, в случай че на съветския износ бъдат наложени наказания. Но това към този момент са единствено чувства за обстановката, някакви прогнози. В момента пазарът е гарантиран с задоволително предложение ", е споделил Баркиндо, отговаряйки на въпрос за това, дали е действителна прогнозата за цени на нефта над 150 $ за барел.

Баркиндо също по този начин е съобщил, че е в непрекъснат контакт с вицепремиера на Руската федерация Александър Новак, който го е  уверил, че Русия продължава да взе участие в съглашението ОПЕК+ и извършва своите отговорности за доставки на петрол.

Но генералният секретар на ОПЕК е признал, че не всички страни от организацията сега могат в цялостна степен да извършват договореностите си по възобновяване на добива на петрол, защото " свободните добивни мощности в ОПЕК доста бързо понижават ".

Цената на нефта вид Brent сутринта на 9 март е минала 130 $ за барел. Резкият растеж на цените на черното злато се следи на фона на утежняване на  геополитическата конюнктура в света. При известието за началото на военната спецоперация на Русия на територията на Украйна в края на февруари нефтът мина 100 $ за барел и от този миг все пораства.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР