Пазарът на недвижими имоти все още не може да бъде

...
Пазарът на недвижими имоти все още не може да бъде
Коментари Харесай

Балон на пазара на имоти няма, но се върви в тази посока

Пазарът на недвижими парцели към момента не може да бъде разказан като " балон ", само че е тръгнал в тази посока. Това мнение изрази Тихомир Тошев, изпълнителен шеф на " Кредит център " и кредитен съветник с дълголетен опит по време на полемика през днешния ден. По думите му, прегряване на пазара може да се получи тогава, когато жилищата стартират да нарастват за по-дълъг интервал с двуцифрен ритъм от над 10%, както се роди рецесията през 2008 година.

Именно тъй като това още веднъж стартира да се случва, Тошев сигнализира, че всички участници на пазара би трябвало да бъдат по-внимателни. Ръстът на цените в София през 2021 година по данни на организацията за недвижими парцели " Адрес " е в размер на 15%, което го прави най-големия от интервала преди рецесията насам. Единствената друга сходна година е била 2017-а с растеж от 14.7%, след което обаче той понижава.

Гергана Бахчеиванова, изпълнителен шеф на " Адрес недвижими парцели ", изяснява това повишаване с новите желания на купувачите - да влизат в изцяло подготвени за живеене жилища. " Купувачите все по-често търсят приключени, подготвени, отремонтирани жилища. Това е инвестиция на продавача и подвига цените ", разяснява тя.

" Жилищата към този момент се търгуват с 30% отстъпка ", " Иде ли провал на българския заможен пазар? " или по какъв начин завърши предходната имотна еуфория

Пазарът е повтаряем, което вещае рано или късно (частично) повторение на историята

Влияние върху цените има и поради повишаването на строителния развой - от материалите до възнагражденията на служащи, показа от своя страна Ирина Кънева, търговски и маркетинг шеф на строително-инвестиционната компания BLD.

Прогнозите на специалистите са, че повишаването ще продължи още известно време, само че към този момент се вижда върха на пазара. " Движим се по ръба в посока нагоре, върхът е близо и ще би трябвало да се кротнем малко на него, тъй като в случай че растежът на цените на парцелите стартира да изпреварва растежа на приходите, това неизбежно ще докара до една отмора (б.р. метафорично - застой на пазара), която, в случай че времето е хубаво, може да е приятна, само че в случай че времето е неприятно, няма да е ", разяснява Тихомир Тошев.

Той е на мнение, че едва ли ще се повтори сюжета от интервала 2008-2012 година, когато цените на парцелите паднаха с близо 40%, " само че е доста евентуално всички на този пазар да пострадаме при идващото огромно надуване на цените на парцелите с един дълъг интервал, в който може би няма да има спад на цените, само че няма да има задоволително покупко-продажби ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР