Пазарът на жилищни имоти от над среден и висок клас

...
Пазарът на жилищни имоти от над среден и висок клас
Коментари Харесай

Пазарът на високия клас жилища остава стабилен, покупките са основно инвестиция

Пазарът на жилищни парцели от над междинен и висок клас ще остане постоянен през тази година, доколкото покупките в този сегмент не са обвързани безусловно с банкови заеми. Цените също се чака да се запазят постоянни, доколкото на този пазар предложенията са от вложители, а главен мотор на пазара ще бъде покупката с капиталова цел.

Това гласи прогнозата на " Колиърс " (Colliers). Компанията показа и разбора си за пазара през втората половина на изтеклата година.

Според него предлагането на жилищни парцели е повишено тогава с 6% до над 15 840. На годишна база става дума за растеж от 11%, или 1520 жилища. През интервала над 4550 парцела са в градеж - с 14% повече спрямо първите шест месеца на 2023 г.

Новите градежи не престават да се развиват в посока по-просторни общи елементи - като дневни и трапезарии както и отделени пространства за работа и предложение на вътрешни дворове на приземния етаж.

Фокусът на купувачите и през 2023 година остава върху просторните пространства. Повечето покупко-продажби са за двустайни жилища - над 61%, следвани от еднофамилни къщи - 28% от всички покупко-продажби в сегмента. Общо 44% от покупките са за лично прилагане при 17% дял през 2022 година Половината от покупко-продажбите са подписани, без да се употребява заем, макар ниските лихви по тях.

Средната цена за двустаен апартамент през втората половина на година се задържа постоянна в диапазона 180-230 хиляди евро, а за тристайните 280-340 хиляди евро. След 2022 година, в която отстъпките от желаната цена бяха съвсем изчезнали, през 2023 година това се промени последователно и е реалност за 22% от покупко-продажбите, сочи анализът.

При наемите в този клас за двустаен апартамент се заплащат 1000-1300 евро, а за тристаен - в диапазона 1600-1800 евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР