Пазарът на имоти продължава да е изключително динамичен. 2021 г.

...
Пазарът на имоти продължава да е изключително динамичен. 2021 г.
Коментари Харесай

Рекорден ръст на ипотечното кредитиране

Пазарът на парцели продължава да е извънредно динамичен. 2021 година донесе рекорден растеж на ипотечното кредитиране с близо 18% на годишна база. Кредитният портфейл във връзка с ипотечните заеми е повишен с над 2,3 милиарда лв.. Това заяви пред " България он ер " Екатерина Кирилова от " Уникредит Булбанк ". По думите й клиентите имат два разновидността при прекосяването на процеса от кандидатстване до завършване на договорката. Единият е да се приказва с банката за финансовото положение, получаваните средства и спестявания още преди избора на парцел. Вторият вид е първо да се избере жилище, а по-късно клиентът да потърси своя заемодател. Изисква се самоучастие от сред 15% до 20%, само че процесът е много омекотен. Процесът от кандидатстване до подписване на контракт трае 3 седмици до най-много месец, разясни Кирилова.

Междувременно стана известно, че макар растящите цени на материалите строителството на жилищни здания не се е забавило през предходната година. Нещо повече, през 2021 година са издигнати рекорден брой нови здания, а Национален статистически институт регистрира най-продължителната агресия в София, Пловдив и Варна. Броят на въведените в употреба жилищни здания през четвъртото тримесечие на предходната година пораства с 43% по отношение на 12 месеца по-рано, достигайки 1329 броя. Жилищата в тях също нарастват с рекордните 49,2%, достигайки до 6430 в цялата страна.

Справка в статистиката на Национален статистически институт демонстрира, че сходен размер жилищни здания и жилища за последно е регистриран през четвъртото тримесечие на 2009 година Тогава имотният балон в България към този момент се беше спукал. Най-много жилищни здания са въведени в употреба в областите София - 235 здания с 2 173 жилища, Пловдив - 175 здания с 460 жилища, и Варна - 162 здания с 1 186 жилища в тях.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР