Пазарът на газ в Европа в момента е пренаситен с

...
Пазарът на газ в Европа в момента е пренаситен с
Коментари Харесай

Европа е залята от втечнен природен газ

Пазарът на газ в Европа сега е пренаситен с полутечен природен газ. Една от аргументите за това е реекспортът на Китай. Американските снабдители към този момент би трябвало да лимитират упоритостите си.

Цената на природния газ спада непрестанно от четири месеца насам: един мегаватчас на газовата борса TTF в Ротердам коства към 42 евро - в съпоставяне със 142 евро в средата на декември.

За последно мегаватчас природен газ или LNG (втечнен естествен газ) струваше толкоз малко беше през август 2021 година Причина за това развиване е свръхпредлагане на полутечен природен газ, което води до понижаване на цените на газа. Руската инвазия в Украйна прекатурна енергийните пазари с главата надолу предходната година и страни като Германия побързаха да си обезпечат допустимо най-вече различни източници на доставки. Сега се оказва, че са били закупени прекалено много едновременно и пазарът е пренаситен с полутечен природен газ.

Танкерите, напълнени с полутечен природен газ - краткотрайно решение за анулираните съветски доставки по " Северен поток " - в този момент постоянно имат проблеми с намирането на място за разтоварване и прекарват седмици на луфт в морето, написа и американският информативен портал Блумбърг.

Американските снабдители на полутечен природен газ би трябвало да се преценяват със свиването на пазара

На пръв взор това не е изненадващо: търсенето на газ нормално спада в края на отоплителния сезон, преди горещото време да усили търсенето на изстудяване по-късно през лятото. След това природният газ се съхранява най-вече в резервоарите в очакване на идващото нарастване на потреблението. Но тази година напъните за презареждане в Европа може да приключат до края на август, написа Блумбърг. Това е по този начин, тъй като оборудванията за предпазване на газ в Европа към този момент са достигнали настоящето си равнище единадесет седмици по-рано, в сравнение с през 2021 година, съгласно представителя на промишлеността " Гас инфрастракчър Юръп " (Gas Infrastructure Europe). В Германия газохранилищата са цялостни с 65%, което е с към 22 процентни пункта по-високо от междинното равнище през последните предвоенни години. В Испания, където са ситуирани множеството терминали за полутечен природен газ в Европа, оборудванията за предпазване на газ към този момент са запълнени на 85 %.

Ниската цена на газа и добре запълнените предварително уреди за предпазване на газ понижават " договорните упоритости " на американските енергийни компании, написа анализаторската компания " Стандард енд Пуърс Глоубъл "  (S&P Global). Само допреди пет месеца те прибираха баснословни облаги със скъпи продажби на полутечен природен газ, изключително на немски вносители. Американските компании в частност запълниха и празнината, оставена от загубата на съветския тръбопроводен газ. Голяма част от втечнения природен газ, внасян от Съединени американски щати, е придобит благодарение на фракинг. Според " Стандард енд Пуърс Глоубъл " американските експортьори би трябвало да чакат стесняване на пазара в Европа през тази година, защото няма незабавна нужда от нови доставки от Съединени американски щати.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР