Пазарът на DDR3 памети ще се сблъска с по-високи цени

...
Коментари Харесай

Предстои недостиг и поскъпване на DDR3 паметите


Пазарът на DDR3 памети ще се сблъска с по-високи цени и недостиг в идните месеци
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализатори от TrendForce предвиждат растеж на цените на DDR3 паметта през второто тримесечие на годината . Увеличението може да бъде до 5% по отношение на настоящото тримесечие.

Причините са свързани с понижаване на размерите на произвеждане на този вид памет от главните снабдители. Те избират да усилят потенциала си за произвеждане наизуст по новия стандарт DDR5, с която работят новите платформи Intel и AMD.

Докато южнокорейските снабдители интензивно редуцират производството на DDR3 памет, тайванските компании към момента нямат нови мощности за увеличение на продукцията на тези чипове. Производителите от Китай, от своя страна, се сблъскаха с непълен размер на годната продукция при производството на DDR3.

В същото време купувачите се запасяват авансово с DDR3 чипове, което води до дисбаланс сред търсене и предложение на пазара, отбелязва.

Южнокорейските Samsung и SK Hynix понижават производството на DDR3 памет и ще спрат изцяло доставките на 1-, 2- и 4-гигабитови чипове в близко бъдеще. Micron, от своя страна, не възнамерява прекъсване на производството на DDR3 памети в близко бъдеще. Производителят ще продължи да създава DDR3 чипове и след 2026 година

Освен това Micron има намерение да реалокира индустриалните си мощности за този вид памети от Тайван в американския си цех за профилирани DRAM модули. Но защото потенциалът на този цех ще бъде разпределен, с цел да отговори на потребностите на потребителския и автомобилния пазар, миграцията фактически ще понижи доставките от Micron на потребителски DRAM памети.
още по темата
Това се изяснява с обстоятелството, че фабриката в Съединени американски щати ще даде приоритет на продуктите за автомобилния пазар, защото точно там има най-голямо търсене на разнообразни чипове и облагата е най-висока.

Тайванските компании Nanya Tech и Winbond също възнамеряват да усилят производството на DDR3 памети. Все още обаче те няма благоприятни условия за това. Новите им фабрики са в развой на създаване и ще бъдат пуснати не по-рано от 2023-2024 година

Китайските компании CXMT и GigaDevice не престават да създават чипове памет DDR3, само че и двете компании към момента не са оправдали упованията за размери, макар неотдавнашното разширение на потенциала им.

JHICC, от своя страна,беше в листата със наказания на Съединени американски щати и в този момент е изправена пред ограничавания за закупуване на ново съоръжение, което затруднява китайския производител да разшири индустриалните размери. Освен това компанията няма спомагателни средства за нови проучвания и пилотни планове. В момента JHICC се занимава главно с производството на 4Gb DDR4 чипове памет, основани на 24-нм технология и въобще не създава DDR3 памети.

Покупните цени на чиповете памет DDR3 минаха от спад към напредък, отбелязва TrendForce. Това частично се дължи на едномесечната карантина в Сиан, Китай в края на предходната година. Последвалото повишаване на цената на чиповете памет принуди купувачите да закупят авансово огромни количества в очакване на по-нататъшен дефицит.

Въпреки че търсенето на DDR3 чипове за потребителски крайни артикули към момента не се е възстановило изцяло, доста OEM производители не престават да усилват покупките с вярата да избегнат по-нататъшни нараствания на цените или обстановка, при която DDR3 паметта може да не е налична въобще.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР