Пазарът на бира в България е достигнал точката на насищане.

...
Пазарът на бира в България е достигнал точката на насищане.
Коментари Харесай

Точка на насищане на пазара на бира в България

Пазарът на бира в България е достигнал точката на засищане. С консумация на 76 литра бира на глава от популацията годишно страната ни се подрежда на 12-та позиция в Европа и е над междинната (70 л) за стрия континент. Челната тройка по този индикатор е Чехия (143 л), Германия (104 л) и Австрия (103 л).

Изминалата 2017 година е още една добра година за сектора. Продаденото количество бира е съвсем същото като размер и стойност по отношение на миналата година – над 5.1 млн. хектолитра питие. Хубавото време и растежът на туристите са главните аргументи за запазването на положителните резултати. Надеждите на пивоварите са тази година да задържи равнищата от предходните две. Предстоящото международно състезание по футбол в Русия дава оптимизъм за запазването на тренда.

Данните от последните години демонстрират, че по главните индикатори за напредък като произвеждане, реализация и консумация на бира на глава от популацията са реализирани едни от най-високите равнища от 30 години насам. Това ни дава индикации, че пазарът от ден на ден се насища и прогнозите за 2018 година би трябвало да са умерени, разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България. Затова прогнозата й е за още по-силна конкуренция сред обособените играчи на бирения пазар в страната.

Изпълнителния шеф на " Карлсберг България " Денис Шерстенников също счита, че българският пазар е достигнал точката на засищане на консумация и произвеждане на бира. В бъдеще може да се търси растеж на пазара в увеличение на цената на бирата, посредством предложение на тъмни бири, питие от характерни географски региони и на специфични бири.

Пътят е посредством нововъведения в бирената промишленост на налагане на нови марки питие и понижаване на разноските за произвеждане, както и в повишение на бирената просвета посредством провеждането на новата самодейност - " бирена академия ".

С повишението на приходите сигурно през тази година феновете на пивото може да чакат и леко повишаване на кехлибарената течност през летните месеци.

Инвестиции от над 1.2 милиарда лв. в промишлеността за 23 години

От Съюза на пивоварите у нас регистрират стабилно развиване на сектора с високи стойности на дълготрайните материални активи на членовете на сдружението, разширение на продуктовото портфолио и на нововъведенията за изцяло бизнес развиване. В Съюза на пивоварите са 93 на 100 от производителите на бира - " Болярка ВТ " АД, " Бритос " ЕООД, " Загорка " АД, " Каменица " АД, " Карлсберг България " АД, ",Ломско питие " АД и новоприетата пивоварна " Доровски инвест " ЕООД. Те създават 98 - 99 на 100 от цялото питие в страната.

От започването на процеса на приватизация на пивоварната индустрия в страната през 1994 година до през днешния ден в бранша са вложени над 1.24 милиарда лева Само за предходната година секторът е вложил над 41.1 млн. лева в възобновяване на индустриалната си база. Инвестициите са в нови съдове за пивоварене, ферментация и пастьоризация, във високо автоматизирани бутилиращи линии за РЕТ и стъкло, както и в рационализация и създаване на цехове за предпазване на първични материали, логистични центрове и съоръжения за био-анаеробно филтриране на отпадните води.

Общо в страната през предходната година са осъществени 5.13 милиона хектолитра бира. Това е 50 820 хектолитра по-малко по отношение на 2016 година, регистрират от Съюза на пивоварите. Това ни отрежда към 12-та позиция в Европейския съюз.

Продължава позитивната наклонност за понижаване на каузи на продажбите на бира в РЕТ бутилки, който спада на 56%. Делът на стъклените опаковки е 23 на 100, на кеновете – 15 на 100 и на кеговете – 6 на 100, регистрират от Съюза на пивоварите.

През предходната година пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира. Към тях би трябвало да се прибавят още над 25 нови опаковки и десетки етикети.

По данни на Агенция " Митници " постъпленията от данък за бира през 2017 година са 79 376 485 лева, от които приносът на членовете на Съюза на пивоварите в България е 95%.

За поредна година понижават и количествата на бира от импорт от EС и трети пазари. През предходната година импортът е 499 000 хектолитра.

И номер едно е...

След като години наред беше в топ три на пазара на бира у нас, през предходната година " Карлсберг България " изпреварва главните си съперници – " Загорка " и " Каменица ".

Според данните на организация " Нилсен " (Nielsen) " Карлсберг България " заема дял от 31.6 на 100 на пазара на питие у нас за 2017 година Лидерската позиция в сектора се дължи главно на приноса на локални й марки " Пиринско " и " Шуменско ", които са съумели да надскочат районния си обсег и се употребяват и в другите краища на страната.

" Пиринско " реализира 19.8% пазарен дял в размер за 2017 година и е най-големият български бирен бранд от близо две години насам. Марката беше подкрепена и от положителното показване на " Пиринско Младо питие ", което към този момент е на пазара през сегашния сезон, разяснява Бранимир Братанов, маркетинг управител на " Карлсберг България ".

" Шуменско " отбелязва растеж от 15% в размер през миналата година по отношение на 2016 година, което му отрежда 10% дял от общия пазар на бира в страната. Завръщането на истинската 0.33 л стъклена бутилка " Бомбичката " се радва на триумф към този момент две години след появяването си. За актуалната година се приготвят нови прекарвания с " Шуменско ".

За първите два месеца на годината възходящият тренд за " Карлсберг България " продължава, като компанията реализира 33.1% дял в размер и 32.6% дял в стойност от бирения пазар, сочат данните на организация " Нилсен ".

Бирена академия

Заради насищането на бирения пазар като количества през тази година ще продължи развиването на акцията за изгодите от пивото. Под мотото " Бирата на фокус " ще бъдат проведени редица събития в поддръжка на бирена просвета. Стремежът на Съюза на пивоварите е да се разширят познанията на приятелите на кехлибарената течност от технологията за произвеждане и спецификите на другите типове бири. Това ще се случи под формата на Национална бирена академия – начинание, подкрепено и от общоевропейския учебен портал BrewUP, който съдържа необятна база данни за производството на питие и дава информация за хората с предприемачески планове в тази активност.

" Карлсберг България " също залага на новия си план " Бирена академия ", който е ориентиран към чиновниците на компанията и нейните сътрудници и клиенти. Обучението дава съществени знания за историята на бирата, съставките й, пивоварния развой, другите стилове бира.

" Концепцията на " Бирената академия " има за цел да сътвори схващане за метода на дегустиране на бира и умеене да се опише усетът на всеки вид питие, както и да даде рекомендация и развие качества за вярно съчетание на разнообразни типове бира и храна, включително и вярното им сервиране ", разяснява Денис Шерстенников, изпълнителен шеф на " Карлсберг България ".

Например леки бири вървят с леки храни, а тежки бири с по-тежка храна, коментират от компанията. Затова концепцията й " House of Beer " ще продължи да се обогатява с нови типове бири. Освен добре познатите към този момент на българския пазар Carlsberg, Tuborg и Budweiser Budvar, през тази година премиера направи и Kronenbourg Blanc 1664 – един от най-силните марки на " Карлсберг Груп ". Френската " синя " бира (заради шишето) е лека с усет на карамфил и портокал и върви с леки храни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР