Пазарът на бързи кредити е изчистен сравнително добре от различни

...
Пазарът на бързи кредити е изчистен сравнително добре от различни
Коментари Харесай

Вижте актуалните уловки на пазара за бързи кредити

Пазарът на бързи заеми е изчистен относително добре от разнообразни неточни практики, жителите по-скоро би трябвало да внимават какво подписват и да знаят, че могат да скапват контракт в 14-дневен период. Това заяви ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в „ Здравей, България” по Нова ТВ. Той добави, че към 4% от всички тъжби и сигнали в КЗП касаят проблеми с потребителски заеми.

„ До огромна степен сме отстранили тежките проблеми в този бранш. Прегледали сме общите условия на над 50 небанкови финансови институции, които дават бързи заеми. В 47 случая съответните сдружения са възприели направените от нас рекомендации и са премахнали от общите си условия проблематичните клаузи”, разяснява Маргаритов.

Той уточни, че е имало неравноправна уговорка, обвързвана с предварителното преустановяване на контракта и погасяването на главницата. Кредиторите са претендирали заплащането на лихвата за целия интервал, без значение от това, че договорът се приключва предварително. „ Ако вземе 1000 лева за една година, би трябвало да върне 1500 лева, като 500 лева е лихвата. На шестия месец се приключва предварително договорът, връща се главницата от 1000 лева, кредиторът желае лихвата от 500 лева Това няма по какъв начин да е по този начин. Лихвата, която би трябвало да се дължи в този случай, би била 250 лева.”, даде образец Маргаритов.

„ В момента нечесто, само че в някои случаи, попадаме по-скоро на нелоялни търговски практики от рода на това жителите да бъдат принуждавани, с изключение на контракта, да подписват и записи на заповеди или когато им се показа общоприетият европейски формуляр – наложителен документ преди подписването на контракта, който би трябвало да съдържа най-важните реквизити, да се премълчава значима информация, и това да вкара потребителя в спомагателни разходи” сподели още ръководителят на КЗП.

На въпрос на водещия има ли таван на лихвата Маргаритов изясни, че законът слага предел на така наречен годишен % на разноските, включващ и лихвата, и той не може да бъде повече от 50 на 100 от главницата годишно.

тагове димитър маргаритов пазар бързи заеми кзп
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР