Пазарът на българско зърно от новата реколта тотално замря, като

...
Пазарът на българско зърно от новата реколта тотално замря, като
Коментари Харесай

Пазарът на българско зърно замря, алармират от фермерския съюз

Пазарът на българско зърно от новата годишна продукция тотално замря, като покупко-продажби за експорт мъчно се осъществят сега. Това разгласи Георги Стоянов, ръководител на Българския фермерски съюз. Причината е в ниските цени на пшеницата на интернационалните пазари и високата себестойност на продукцията у нас. Същото е ситуацията и при търговията на слънчоглед и царевица от новата годишна продукция. В същото време добивите са по-ниски спрямо предишни години поради сушата.

При пшеницата себестойността е от 190 до 220 лева за декар. При слънчогледа и царевицата към 120-140 лева за декара, според от торенето и препаратите. Отделно са разноските за ренти на земеделската земя. „ Ние сме обезпокоени за земеделските производители, защото огромна част от тях са пред банкрут, тъй като изпитват усложнения да покрият отговорностите си и да обезпечат сеитбата за идната стопанска година. Много от тях са притиснати от ниските добиви и високите разноски на тазгодишната продукция “, съобщи Георги Стоянов.

България към този момент отстъпи третото място в класацията на експортьорите на мека пшеница от Европейския съюз от началото на селскостопанския сезон (1 юли) и към този момент е 4-та с 877 хиляди тона, сочат данни на Европейската комисия. Първа остава Румъния с 1,35 млн. тона, следвана от Полша с 1,03 млн. тона, Франция с 939 хиляди тона, а директно след нас, въпреки и на огромна разлика, е Германия с 467 хиляди тона. Общо от началото на сезона от Европейски Съюз е осъществен  експорт на 5,03 млн. тона мека пшеница – с 32% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предишния сезон.

Ситуацията при цените на интернационалните пазари не демонстрира основна смяна. На фючърсния пазар при пшеницата за доставка през септември 2023 година се следи понижение на котировките с 1,75 евро/тон – от 235,25 евро/тон при започване на месеца до 233,50 евро/тон в края. Средната фючърсна цена за месец септември е 234,25 евро/тон, демонстрират данните на Министерството на земеделието и храните в своя месечен преглед на интернационалните пазари на зърнени и маслодайни култури.

На европейския фючърсен пазар за доставка през ноември 2023 година, царевицата започва с цена от 228,25 евро/тон. В края на обсъждания интервал доближава 214,75 евро/тон, като понижението на котировките е с 13,50 пункта. Средната фючърсна цена за ноември е 219,81 евро/тон. 

След понижението на цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго преди седмица, в последните дни не се записва смяна и тя остава 235 щатски долара/тон. Във Франция се отбелязва намаляване от 2 евро до 227 евро/тон, в Украйна - с 5 $ до 240 щатски долара/тон, до момента в който в Русия цената леко се подвига - с 3 $ до 250 долара/тон.

Движението при цените на царевицата е по-осезаемо – в Съединени американски щати има покачване с 8 $ до 232 долара/тон. Във Франция царевицата нараства с 1 евро до 215 евро/тон, а в Русия отново остава без смяна на 228 долара/тон, оповестяват от Софийската стокова борса. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, откакто цялостен месец се повишаваше устойчиво, а след това обърна тренда и се сгромоляса, продължава да пада и се срина с още 20 $. Котировката към този момент доближава 930 долара/тон.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР