Пазарът на автомобили в Европейския съюз е на път да

...
Пазарът на автомобили в Европейския съюз е на път да
Коментари Харесай

Недостигът на коли в Европа и високите цени ще продължат още. В България също

Пазарът на коли в Европейския съюз е на път да се свие още до края на годината, сочи прогнозата на Европейската асоциация на производителите на коли (ACEA), представена от международните медии. Асоциацията опровергава първичната си прогноза, че пазарът на коли в Европейски Съюз ще се върне към напредък до края на годината.

Новите данни демонстрират, че автомобилният пазар ще се свие в допълнение до края на 2022 година, като спадне най-малко с 1%, достигайки 9.6 милиона единици. В съпоставяне с данните от преди пандемията, това съставлява спад от 26% в продажбите на коли единствено за три години.

Липса на коли и по-високи цени

Брекзит, пандемията, рецесията в световната верига за доставки и войната в Украйна са факторите, които въздействат на автомобилния пазар. Според експертите съществува и далавера, изключително при колите на остаряло, които са поскъпнали в целия Европейски съюз.

При новите коли, високата сила повишава цените, а рецесията с доставките постоянно води до дълго очакване на поръчаната нова кола.
 Как Турция
Как Турция " спука " балона на пазара на коли?

Държавата вкарва редица ограничавания в търговията

" Всичко това ни демонстрира какъв брой бързо, какъв брой надълбоко и какъв брой непредвидимо се трансформира нашият свят. Това важи не на последно място в геополитическия подтекст, където има директни последствия за нашата световно взаимосвързана промишленост и нейните тясно свързани вериги ", разяснява президентът на ACEA и основен изпълнителен шеф на BMW Оливър Зипс.

От Асоциацията приканват Европейският съюз да одобри и ползва Закон за сериозните първични материали, който ще обезпечи стратегически достъп на автомобилната промишленост до суровините, нужни за производството на електрически автомобили и по-ускорено внедряване на инфраструктурата за зареждането им.

Последните настоящи данни за продажбите на коли в Европейски Съюз

Осем месеца след началото на 2022 година общите размери са се свили с съвсем 12%, достигайки към 6 милиона продадени нови коли. Досега пазарът беше стеснен единствено от страна на предлагането, защото продължаващият дефицит на съставни елементи ограничаваше индустриалните размери. Търсенето обаче може също да пострада през идващите месеци поради инфлацията и страховете от криза.

Въпреки свиващия се пазар автомобилната промишленост продължава да влага всеобщо в научноизследователска и развойна активност и в уменията и технологиите, движещи зеления и цифров преход.

Такава огромна промяна обаче може да бъде сполучливо реализирана единствено от промишленост, която остава конкурентоспособна и в бъдеще.

Каква е обстановката у нас?

България е на последно място измежду страните от Европейски Съюз по брой на продадените нови коли на човек от популацията през 2021 година, по данни на ACEA. На 1000 души от популацията се падат по 4 нови автомобила, закупени предходната година.

Продажбите в България тази година обаче са се нараснали с 13,3% в съпоставяне със същия интервал на 2021-а, демонстрират данните на ACEA. Между януари и юни у нас са регистрирани 14 639 нови коли при 12 926 през първите 6 месеца на 2021 година.

Данните единствено за юни обаче демонстрират понижение с 1,2% на продажбите на нови коли в България в съпоставяне със същия месец на предходната година, като съгласно прогнозите автомобилният пазар на нови коли у нас ще се свие още.

Колкото до старите коли, за интервал от една година те нарастнаха с внушителните 50%. И това, съгласно множеството автомобилни специалисти, се дължи най-вече на далавера.
 Колите
Колите " втора " ръка нарастнаха с 50% за година, ето кои коли са най-търсени

На какво се дължи повишаването?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР