PayPal пуска свой собствен стабилкойн в опит да се възползва

...
PayPal пуска свой собствен стабилкойн в опит да се възползва
Коментари Харесай

PayPal пуска собствен стейбълкойн, обвързан с долара

PayPal пуска собствен личен стабилкойн в опит да се възползва от възходящия капацитет на потребителските заплащания, който имат цифровите токени, подкрепени с щатски долари.

Стабилната монета PayPal USD (PYUSD) е напълно обезпечена с щатски $. Целта ѝ е да усъвършенства опциите за заплащания във виртуалното пространство и да обезпечи по-бързи и по-евтини трансгранични парични преводи.

Засега потреблението ѝ ще се ограничи до свързани с крипто и други web3 приложения, само че по всичко проличава, че PayPal залага на бъдеще, в което цифровата валута е по-разпространена и търговците могат да изискват заплащане в постоянни монети, с цел да избегнат таксите за обработка на кредитни карти. По сходен метод притежателите на криптовалути могат да изпращат пари неотложно оттатък граница, без да се постановат начисления от банките за парични преводи.

„ Преходът към цифрови валути изисква постоянен инструмент, който е по едно и също време дигитален и елементарно обвързван с фиатна валута като щатския $ “, съобщи основният изпълнителен шеф на PayPal Дан Шулман.

Стейбълкойните, както подсказва името им, са предопределени да поддържат цената си постоянна, което ги прави жизненоважен инструмент за търговците на криптовалути, които са пословични със своята волатилност. Повечето постоянни монети са компактно обвързани с обичайната фиатна валута, като щатския $, или със стока като златото.

Те също по този начин разрешават на вложителите по-лесно да осребрят притежаваните от тях криптовалути за пари, които могат да се употребяват в действителния живот.

Обещанието за непоклатимост трансформира стейбълкойни като Tether в дирек в инфраструктурата на пазара на цифрови активи на стойност 1 трилион $.

Стабилната монета на PayPal е основана на блокчейн мрежата Ethereum. Очаква се скоро тя да бъде налична във Venmo, известното приложение за разплащания, благосъстоятелност на PayPal.

Стабилността на стейбълкойните обаче не постоянно е толкоз огромна, колкото се твърди. През май 2022 година алгоритмичният TerraUSD се срина дружно с токена Luna, който поддържа. Това провокира по-широка суматоха в бранша, изтривайки към 40 милиарда $ от криптопазара. По-късно Комисията за скъпи бумаги и тържища упрекна основателя ѝ До Вон, че е подвел вложителите по отношение на стабилността на монетата.

Стойността на PayPal USD, или PYUSD, не разчита на комплициран логаритъм по метода, по който го правеше Terra. Тя е издадена от Paxos Trust, компания за блокчейн инфраструктура, и е изцяло обезпечена с депозити в щатски долари, държавни скъпи бумаги и сходни парични еквиваленти, съгласно фирмите.

С други думи: всеки PayPal USD би трябвало да коства 1 $, без значение от всичко.

С стартирането на PYUSD Paxos и PayPal „ потвърждават действителната стойност на блокчейн технологията “, съобщи основният изпълнителен шеф на Paxos Чарлз Каскарила, наричайки новия токен „ най-значителната крачка напред за цифровите активи и финансовата промишленост “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР