PayPal, основен играч в сектора на платежните услуги с приходи

...
PayPal, основен играч в сектора на платежните услуги с приходи
Коментари Харесай

Планът на PayPal да се превърне в лидер на финтех сектора

PayPal, главен състезател в бранша на платежните услуги с доходи от $27.5 милиарда през 2022 година, възприе рискована тактика за ниски цени под своята марка Braintree. 

Този ход докара до внезапен растеж на приходите на Braintree, оценени на $8.4 милиарда през 2022 година, спрямо $6.2 милиарда през миналата година. Braintree към този момент съставлява към 30% от общите чисти доходи на PayPal и пораства по-бързо от другите сегменти. В същото време брандираният бизнес на PayPal нараства единствено с 5% през 2022 година

Компанията се концентрира върху спечелването на пазарен дял в Северна Америка, състезавайки се с съперници като холандския процесор Adyen и финтех водача Stripe. PayPal се стреми да притегли търговци, като предлага по-ниски цени на услугите на Braintree и по-късно ги обвързва с по-печеливши функционалности, като брандирани каси и кредитни артикули.

Въпреки че маржът на брутната облага на Braintree спадна от 28% през 2021 година до към 23% заради новата тактика за ниски цени, той към момента остава над равнището на доходност. Тази тактика беше приложена от напускащия основен изпълнителен шеф Дан Шулман, който се стремеше да разшири обсега на PayPal след отделянето ѝ от eBay през 2015 година  

Напускането на Шулман през септември ознаменува назначението на новия основен изпълнителен шеф Алекс Крис, който носи 19-годишен опит от Intuit, където е управлявал напъните за продажба на артикули като Quickbooks на дребния бизнес.

Под управлението на Крис следва да се види по какъв начин PayPal ще се ориентира в тактиката си за ниски цени и в борбата за доминация в мощно конкурентната промишленост на платежните услуги.

Индустрията за обработка на заплащания разчита на дребни проценти от приходите си. През 2022 година PayPal е спечелила $27.5 милиарда, което се равнява на 2% от размера на транзакциите ѝ от $1.36 трилиона. Adyen, съперник, фокусиран върху обработката на транзакции, е спечелил $1.4 милиарда от $815 милиарда размер, или 0.17%.  

Приходите на Stripe възлизат на $3.2 милиарда от $817 милиарда размер, което съставлява 0.39%. Adyen обслужва огромни международни търговци на дребно като McDonald’s и Mango, до момента в който Stripe стартира с компании, работещи в областта на цифровите технологии, и се разшири към по-големи пазари. PayPal обслужва търговци на дребно от междинния пазар като Casper и Poshmark. И трите компании са изправени пред натиска да запазят растежа, следен по време на пандемията, като акциите на PayPal и Adyen са се намалили спрямо 2020 година

Adyen има за цел да разшири активността си на северноамериканския пазар, като употребява адаптивността си към финансовите институции по целия свят.

Големите търговци на дребно постоянно употребяват голям брой процесори, което основава благоприятни условия за Adyen. Конкурентното ценообразуване на Braintree се отрази на приходите на Adyen, което докара до спад на акциите с 40%. Растежът на приходите на Adyen се забави заради по-високите лихвени проценти, които насочиха клиентите към по-евтини други възможности.

Решението на PayPal да понижи таксите за обработка на данни крие риск от предизвикателство на ценова война сред фирмите. Въпреки че това може да се отрази на облагите им, разнообразната продуктова гама на PayPal може да компенсира загубите. Въпреки това въздействието на тактиката върху ускоряването на продажбите на други артикули остава нестабилно.  

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР