Паяците губят зрението си, когато гладуват, съобщи електронното издание Юрикалърт,

...
Паяците губят зрението си, когато гладуват, съобщи електронното издание Юрикалърт,
Коментари Харесай

Учени: Паяците губят зрението си, когато гладуват

Паяците губят зрението си, когато гладуват, заяви електронното издание " Юрикалърт ", като цитира умозаключение на биолози от университета на Синсинати. 

Учените откриват, че поради недохранване скачащите паяци губят чувствителни към светлината кафези, които са основни за зрението им.
Професор Елке Бушбек и нейни сътрудници изследват фоторецепторите на очите на скачащи паяци - дребни осемкраки хищници, които се срещат в Северна Америка. Малките ловци разчитат на острото си зрение, с цел да дебнат плячка.

Изследователите откриват, че при незадоволително хранене паяците стартират да губят фоторецепторите, които им обезпечават толкоз положително зрение. 
Констатациите им могат да подобрят разбирането за ролята на храненето при постоянно срещани и свързани с възрастта проблеми с очите, измежду които дегенерацията на макулата.

Откритието си учените вършат инцидентно, до момента в който изследват очите на уловени в дивата природа скачащи паяци благодарение на специфичен уред, който може да прави фотоси на ретините на инсекти. Те откриват тъмни петна по някои от фоторецепторите на паяците, което допуска, че са повредени по време на живота или развиването им.
" Само като ги погледнеш, можеш да кажеш, че някои от фоторецепторите са умрели ", споделя Бушбек.
" Дали обаче фоторецепторите в действителност дегенерират? ", пита Шубхам Ратхор, докторант в университета на Синсинати. Той употребява електронен микроскоп, с цел да удостовери, че клетките в действителност умират.
Проучването дава съображение да се допусна, че скачащите паяци са подобаващ модел за проучване на здравето на ретината и невроните.

За да ревизират хипотезата си, откривателите от университета на Синсинати изследват две групи паяци в плен - едната, която се храни с естествена неограничена храна, а другата - с половин порция. Оказва се, че недохранваните паяци са изгубили повече фоторецептори, изключително в частта на ретината, която е с най-висока компактност.

" Това е функционалният еквивалент на макулата в нашите очи ", изяснява проф. Елке Бушбек. Това е частта от окото, която обработва образната информация.

" Фоторецепторите са енергийно скъпи. Трудно е да се оправим с енергийните им потребности ", сподели Бушбек. " Ако ги лишите от храна, системата се поврежда ".

Дегенерацията на макулата визира към 20 милиона души в Съединени американски щати. Тя е най-честата причина за загуба на зрението с напредването на възрастта, като към този момент не е намерено лекуване.

За дегенерацията на макулата при хората също има доказателства, че е обвързвана с метаболитните процеси и усложненията при доставката на сила, изясни Бушбек.
Научният екип от университета на Синсинати обявиха, че биха желали да видят дали дегенерацията стартира в поддържащите тъкани към фоторецепторите и кои хранителни субстанции по-специално поддържат положителното здраве на очите.

Старши създателят на проучването Анет Стоувасър съобщи, че е рано да се вършат директни съпоставения сред зрителните дефицити при паяците и хората. Според нея е належащо да се проведат деликатно планувани изследвания, с цел да се откри кои тъкмо хранителни субстанции въздействат, а това може да зависи от околната среда и от други фактори.

Данните от проучването са оповестени в изданието “Вижън рисърч ”.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР