Павликени. Два са самодейните състави при НЧ Просвета-1898 в павликенското

...
Павликени. Два са самодейните състави при НЧ Просвета-1898 в павликенското
Коментари Харесай

Велико Търново: Два са самодейните състави при НЧ „Просвета-1898” в павликенското село Патреш

Павликени. Два са самодейните сформира при НЧ „ Просвета-1898 ” в павликенското село Патреш. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Велико Търново кметът на обитаемото място Валентин Вълев. Той уточни, че това са певческа група „ Елия ” и клуб „ Приятели на книгата ”, в който членуват деца и младежи от селото. Клуб „ Приятели на книгата “ е основан през „ 1980 година. Членовете му се включват интензивно в отбелязването на разнообразни бележити дати, празници и традиции. През 2016 година НЧ „ Просвета-1898 ” стана основател на концепцията за засаждане на медоносни дръвчета в селото. Посадени са 33 дървета, жасмин и 10 овошки. С тази самодейност клуб „ Приятели на книгата ” кандидатства в националния конкурс „ Дърво с корен 2016 ” и завоюва купата „ Млад природолюбител ”.
Певческа група „ Елия ” е основана през октомври 2012 година. Тя взе участие в разнообразни тържества и събори на общинско равнище. През 2016 година взе участие в общо пет фолклорни фестивала в района, както и в тържествата на празнуващите годишнина читалища от общината.
Библиотеката при читалището разполага с над 13 300 тома литература. Читателите за 2016 година са били 85. Библиотеката има спомагателна обществена функционалност, която оказва помощ на хората с увреждания. Тя улеснява читателите, които са възпрепятствани по здравословна или друга причина. Те могат да си поръчат книги, които ще се доставят в дома им. През 2016 година библиотеката е публично вписана в Регистъра на публичните библиотеки към Министерството на културата.
НЧ „ Просвета “ в село Патреш е учредено на 21 ноември 1898 година (стар стил). Тогава в остарялото учебно заведение се събират най-горещите последователи на просветата и културата, които поставят основите на второ читалище в селото.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР