Павилионът на България е готов за участието си в 18-то

...
Павилионът на България е готов за участието си в 18-то
Коментари Харесай

Културният министър ще открие павилиона на България на Биеналето във Венеция

Павилионът на България е подготвен за присъединяване си в 18-то Биенале за архитектура във Венеция 2023 . Официалното разкриване е на 18 май, а на него ще участва културният министър Найден Тодоров .‭‬‬ Темата на кураторския‭ план е „ Образованието‭ ‬‬е‭ ‬‬движението‭ ‬‭от‭ ‬тъмнина‭ ‬‬към‭ ‬‬светлина “. С него страната ни ‬участва в‭ ‬международното изложение‭ ‬след‭ 15-годишно‭ ‬прекъсване‭.‭ ‬‭Проектът беше‭ ‬избран‭ ‬след‭ национален‬ конкурс, организиран‭ ‬‬от‭ ‬ресорното министерство,‭ ‬‬Камарата на‭ ‬архитектите‭ у нас и Съюза на архитектите. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

Българският павилион към този момент е подготвен да посрещне публични посетители , гости и представители на интернационалното жури . Монтажът на павилиона лиши една седмица . В този интервал бяха инсталирани цялата сценография и видеооборудването . Поставен е и банер на нашия павилион на входа на залата във Венеция. Комисар на българското присъединяване е арх. Александър Стайнов .

Проектът „ Образованието е напредване от мрачевина към светлина “ на архитектите от POV Architects слага на дневен ред казуса с обезлюдяването и изоставените учебни заведения в дребните обитаеми места. Според създателите на плана, на пустеещите здания може да бъде вдъхнат нов живот , по тази причина посредством нашия павилион те целят обществена полемика и деен продан на информация.

За да илюстрират образно процеса на занемаряване и обезлюдяване на цели селища и райони, кураторите ‭‬Борис ‬Тикварски, ‬Божидара‭ ‬Вълкова‭ ‬и ‬Мария‭ Гяурова‭ ‬си партнират‭ ‬с‭ ‬‬белгийския‭ ‬‭‬фотограф‭ Александър‭ Дюмарей .‭ ‬ ‭ ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

Сценографията на изложбата е освен това от елементарен декор – това е платформа за задълбочено вглеждане и размисъл , която подтиква посетителите да вземат участие в разговор за провокациите, пред които сме изправени.

За пълноценното показване на българския план оказва помощ и чудесният избор на Зала „ Тициано “ с прилежащия двор. Министерството на културата съумя да наеме изложбеното пространство до 2025 година, което е отлична причина за сполучливо явяване на нашата страна и в идващото Биенале.

Участието на България в влиятелния конгрес през 2023 година е под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

18-то архитектурно ревю във Венеция е под надпис „ Лаборатория на бъдещето “ . Организаторите разясняват: „ Като Хемингуей, който е завършвал всеки собствен ден по средата на изречението, „ Лабораторията на бъдещето ” ще приключи с отворен въпрос: какво следва? Архивът на бъдещето е образен роман за процесите, рисунките, полемиките, концепциите, диалозите, старите причини, предложенията и новите разбирания, които групово съживиха тази галерия. „ Лабораторията на бъдещето ” не е дидактична галерия. Не удостоверява насоки, не предлага решения, не дава уроци. Вместо това, тя е замислена като раздор, като катализатор на смяната, в която обменът сред участник, експонат и клиент не е въздържан или съдбоносен. ”

Събитието се организира от 20 май до 26 ноември , а предварителното разкриване е на 18 и 19 май .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР