Павилион за продажба на вестници, издигнат преди повече от 100

...
Павилион за продажба на вестници, издигнат преди повече от 100
Коментари Харесай

Столетна вестникопродавница, възродена с помощта на „Труд”, откриват в Лом

Павилион за продажба на вестници, повдигнат преди повече от 100 години, ще открият в Лом  в четвъртък. Достолепната будка бе възродена с самодейността на жителите на Лом и финансовата помощ на вестник „ Труд ”.
 vestnikoprodavnica_lom20180320a  vestnikoprodavnica_lom20180320b
Старата вестникопродавница, както е известна неповторимата сграда, е обичано място на хората в крайдунавския град и с нея са отраснали цели генерации. Всички – от белокосите жители до учениците в Лом, знаят, че през 20-те години на предишния век елегантният павилион е бил разгласен за най-красивата будка за продажба на вестници в България. Затова при започване на предходната година локални поданици подеха самодейността грохналата към този момент под тежестта на годините си вестникопродавница да бъде актуализирана. Общинската администрация и предприемчив комитет от жители оповестиха дарителска акция за набиране на средства, а измежду първите отзовали се на апела бе вестник „ Труд ”.

Главният редактор на „ Труд ” Петьо Блъсков персонално дойде в Лом и подписа с кмета на общината Пенка Пенкова контракт за възобновяване на павилиона. В началото на пролетта будката, на метри от река Дунав, към този момент свети с новия си обков от планински бор и събира всяка заран освен фенове на пресата, а и фенове на историята и хубостта, които се радват на възродената сграда – знак на бурния стопански и културен живот, трансформирал в предишното Лом в един от първите европейски градове в България. В четвъртък в 12.30 часа  поданици на Лом, общинари, представители на вестник „ Труд ” и посетители на пристанищният град ще открият възобновената вестникопродавница.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР