Паветата по столичния булевард „Дондуков“ излизат между 10 и 20%

...
Паветата по столичния булевард „Дондуков“ излизат между 10 и 20%
Коментари Харесай

Близо 20% по-скъпо от асфалта излизат паветата по бул. Дондуков в София

Паветата по столичния бул. „ Дондуков “ излизат сред 10 и 20% по-скъпо от полагането на асфалт . Цялостната реорганизация би трябвало да завърши в края на месеца, като ще коства 7,7 млн. лева . Независимо обаче дали ще бъде излят асфалт или положени павета, цената няма да се промени, тъй като по контракт въпросът влиза в уговорка „ непредвидими разноски “, написа " Монитор ".
Сагата с настилката на булеварда стартира още преди да тръгнат ремонтите. До момента от Столичната община се съобразиха с всички мнения на експертния съвет на Министерството на културата, по чието гледище паветата се резервираха в сектора сред ларгото и ул. „ Раковски “. След като завърши ремонтът там и стартира работата в правата от „ Раковски “ до бул. „ Васил Левски “, кметът на София изиска там да бъде положен единствено асфалт.
Йорданка Фандъкова се аргументира, че в сектора автомобилното придвижване е интензивно и при осъществяване на асфалтова настилка ще се намали както шумът, по този начин и запрашването. От културното ведомство обаче считат, че би трябвало да запазят присъщия паваж в историческия център. От „ Московска “ 33 са на мнение, че правата от „ Раковски “ до „ Васил Левски “ е отдалечена от обичайните исторически туристически направления в центъра на града.
В четвъртък още веднъж ще има комисия в културното министерство, където ще бистрят за следващ път проблема. Не се ли вземе решение обаче, крайният период за привършване на ремонта остава под въпрос. Въпреки че няма решение, Фандъкова изясни, че за момента ремонтите няма да бъдат спирани тъй като са в предварителен стадий.
Според проф. Петър Стефанов от катедра „ Пътища “ в УАСГ няма огромна разлика в разноските за поддръжка на настилка от павета и асфалт. „ Павета се ремонтират много по-лесно, само че имат много дефекти. Движението на колите по тях провокира по-голям звук. При по-тежък трафик настилката от павета елементарно се деформира, появяват се коловози, което постанова по-чести поправки. Този вид настилка към този момент не е всеобща и се избира повече като декоративни детайли или за пешеходните зони в огромните градове. По булеварди с натоварено придвижване не може да се разчита на тях и за това се избира асфалт “, изясни той и добави, че огромен проблем при паветата е и огромната запрашеност, поради пясъка, който е в основата им и във фугите сред обособените каменни блокчета. По думите му в Западна Европа паветата се употребяват и за кръгови кръстовища.
Междувременно зам.-кметът на София по „ Инвестиции и строителство” Ирина Савина, която дружно с градоначалника Йорданка Фандъкова ревизира осъществяването на плана за канализацията в квартал „ Бенковски “ за 1,7 млн. лева разгласи, че до 2025 година са нужни 2 милиарда лева за създаване на канализация в цялата столица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР