Павел Симов, Илиян Кръстев и Цветомир Божков основават Droxic през

...
Павел Симов, Илиян Кръстев и Цветомир Божков основават Droxic през
Коментари Харесай

Когато BMW и CNN са твоят клиент

Павел Симов, Илиян Кръстев и Цветомир Божков основават Droxic през 2012 година и развиват компанията като част от " премиум " сегмента в IT бранша

© Цветелина Белутова Визитка

Име: " Дроксик "
Създадена: 2012 година
Акционери: Управителите и Едуард Лоажеро, Стоян Янков
Управители: Павел Симов, Илиян Кръстев и Цветомир Божков Още по тематиката
Европейските компании с разочароващо слаби резултати за третото тримесечие

Причините са по-високите разноски за първични материали и комерсиалните мита
12 ное 2018
IT бранш: Оптимизмът остава дружно с проблемите

Компаниите от IT бранша не престават да се срещат с дефицит на фрагменти, само че това към момента не пречи да порастват динамично
30 ное 2017
Маркетингът на Вселената

Как най-бързо разрастващата се компания в IT бранша в България за 2016 година поддържа растежа
25 ное 2017 Статията е част от специфичното издание на " Капитал " " Гепард "

Целта на множеството IT компании, освен в България, само че и по света, е да бъдат световни – или това, което най-често назоваваме излизане на пазар. За Droxic, втората най-динамична компания в бранша в страната, това е действителността още през цялото време на компанията. Нещо повече – работата единствено с клиенти отвън България не е просто плод на дълготраен опит, само че и желязно предписание. Това е и съществена причина компанията в действителност да не е изключително известна в България, въпреки съвсем целият екип на компанията да се намира тук.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Droxic работи през сдружението " Дроксик ", което за 2017 година отбелязва доходи от 5.6 млн. лева и облага от 1.28 млн. лева Растежът на доходи е 101.7%, което отрежда на компанията второ място в тазгодишната IT ранглиста, само зад водача " Ейсик хранилище ".

Droxic е учредена през 2012 година от трима души с дълготраен опит в IT промишлеността – Павел Симов, който дава отговор за продажбите и мениджмънта, Илиян Кръстев, механически шеф в компанията, и Цветомир Божков, който управлява изобретателния и образния отдел на компанията. Компанията работи като цифрова организация, която създава платформи, интернет системи, приложения и портали за своите клиенти, които включват BMW, CNN, Heineken и други.

Премиум компания

" Започнахме ние тримата, а в този момент сме малко повече от 50 души ", споделя Павел Симов. Той бърза да добави, че разрастването на екипа на е самоцел на компанията. Напротив, този развой се случва относително постепенно. " Позиционираме се като премиум компания. Подхождаме доста селективно при избора на нови чиновници. " При избирането на експерти Droxic търси хора със сериозен опит и мощни механически умения.

Освен на положителни IT експерти компанията залага и на отдела си по продажби, който Симов дефинира като доста мощен. Компанията сама търси своите клиенти и разполага с два дребни търговски екипа в Германия и Англия – съществени пазари за Droxic.

" Нашият опит през годините способства за решението ни да работим единствено с непознати пазари. Всеки от нас е работил най-вече за планове от чужбина и оттова идват знанията ни по какъв начин да работим сполучливо с Европа ", споделя Илиян Кръстев. Според него компанията се развива в вярна посока и все по-често дава решения от край до край за своите клиенти, като стартира с опознавателна фаза, правене на проект и стига до приключен артикул.

Причината компанията да не работи в България е разказана в резюме като " неприятен опит ". Впоследствие Кръстев прибавя, че съгласно Droxic бизнесът в страната не е осъзнал потребността от новите технологии. " Липсва разбирането да се влага в нови технологии, да се учи, да се прави нещо ново и по-късно да се усъвършенства ", споделя Кръстев.

Според съоснователите самите мащаби на плановете в България са разнообразни, а бюджетите – осезаемо по-ниски, в сравнение с задграничните компании. Въпреки това те не отписват опцията да работят с български клиенти в бъдеще, стига да бъдат изчистени проблемите на пазара.

План за всичко

Растежът на Droxic не се дължи на случайност. " Това е една политика, която развиваме от дълго време, споделя Симов. Не сме си сложили тази цел скоро, чудеса не се случват. " Основната причина съгласно него се крие в комерсиалния екип на компанията, който е оказал помощ Droxic да стъпи по-стабилно на предпочитаните пазари в Германия, Англия и Скандинавия.

" Доразвихме размера работа от всички наши основни клиенти, като тук-там бизнесът ни се удвои и утрои ", прибавя Симов. Освен това компанията е съумяла да притегли и нови клиенти, което е довело до растежа на приходите и разрастването на екипа. За Симов е значимо да има непрекъснат взор над индикаторите на компанията и тя да бъде печеливша, с цел да има постоянна почва за развиване.

Целта на Droxic за 2018 година е растеж от над 50%, като има на процедура проект за всичко, в това число и разрастването на екипа. Според Симов Droxic не търси хора за съответен план, а има непрекъснато отворени позиции за най-важните отдели в компанията. Заради селективността на екипа от Droxic се пробват да привлекат всеки човек, който считат прецизен за компанията, даже и да няма потребност от повече хора в съответния миг.

С неналичието на бизнес с български клиенти обаче идват и проблеми - компанията няма известност на марката в България. " Понеже нямаме бизнес тук, до неотдавна никой в страната не бе чувал за нас, споделя Симов. През последните години това се трансформира и го виждаме, тъй като имаме претенденти даже без да сме търсили хора за съответна позиция. "

Дългосрочните цели на компанията включват отварянето на още търговски офиси отвън страната, с цел да може Droxic да затвърди силата си на европейските пазари. В България компанията обмисля отварянето и на нов център за разработка, който обаче да се намира отвън София. Причината - от Droxic виждат наклонност, че отвън столицата има доста качествени претенденти за работа, които обаче не желаят да се реалокират в София. " Най-вероятно ще създадем подкомпания на Droxic, с цел да можем да ангажираме локално мощните претенденти, които биха желали да работят за нас ", приключва Симов. Един план на Droxic

Една от аргументите за растежа на приходите през предходната година е огромен план, с който компанията се заема с министерство в една от арабските страни (от компанията не могат да упоменат съответно ведомство и страна поради клаузи за конфиденциалност). Той е изработен в партньорство с немската IT компания Sitecore. " Нашата част по плана беше да измислим архитектурата по плана и самото му създаване, до момента в който нашият сътрудник отговаряше за ръководството на плана - връзката с клиента, срещите с него, представянето на обособените етапи ", споделя Симов. Проектът стартира с опознавателна фаза, в който двете страни се схващат за условията, задачите, процесите и потребностите. " На база на тази информация разбираме какъв брой време ще отнеме този план, какъв брой хора ще изисква. Следва образната част – разработихме интернет мрежа и уебсайт на министерството, преминахме към самото програмиране. " Фирмата работи на място, с цел да конфигурира плана върху сървърите на министерството. Общо планът лишава към година, като екипът го дефинира като " един от най-големите, по който сме работили ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР