Павел Николов: AI ще работи за хората, не ние за него!

...
Павел Николов, IT специалист, автор на книгата Поискайте и постигайте“
Коментари Харесай

Павел Николов, IT специалист, автор на книгата „Поискайте и постигайте“ - Взаимодействия на AI и хора за успех“ - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 10.02.2024 г.

Книгата „Поискайте и постигайте“ - Взаимодействия на AI и хора за успех“.

„И с огромно любопитство и напрежение започвам този разговор с човека, който взе, че написа книга за една седмица и взе, че я издаде за една седмица с помощта на изкуствения интелект, предприемача и IT специалист Павел Николов. Поканих Павел с огромно любопитство, защото човек трябва да е любознателен, трябва, ще се изразя метафорично „дръж врага близо до себе си, за да го опознаеш“! Изкуствения интелект нахлу в живота ни със страшни крачки!“, започна разговора Беновска. Павел Николов отвърна, че положението е страшно от гледна точка на това, че всеки ден се случват новости. Той добави, че всъщност книгата му е написана и издадена за една седмица.

Водещата помоли госта си да разкаже за книгата си „Поискайте и постигайте“ - Взаимодействия на AI и хора за успех“. Той обясни: „С един приятел започнахме да си говорим една вечер какво се случва в света на изкуствения интелект. Има голям проблем, че хората не знаят как да си комуникират с изкуствения интелект. Започнахме да си говорим на тази тема. Тогава осъзнахме, че хората не могат да си комуникират и помежду си. Тъй като изкуствения интелект се опитва да копира човешкия начин на изразяване, ако ние не можем да си говорим помежду си, по тази причина не можем да си комуникираме и с модерните изкуствени интелекти. Точно затова и написахме книгата. Как да задаваме правилните въпроси, тя включва и как да задаваме правилните въпроси, когато комуникираме един с друг, но и как да зададем тези правилни въпроси на изкуствения интелект, така че той да ни разбере и да ни отговори. Книгата, която ви изпратих, е чернова и вие сте си я принтирали. Аз буквално физически не съм я виждал, тъй като е издадена в едни онлайн сайт за книги, кръстен на една от най-дългите реки в света. Има я в Amazon. Тя е доказателство как, ако ние не догоним технологиите, технологиите ще ни изядат хляба. Amazon може да ви издаде книгата на хартиен носител за два дена. Това никоя българска печатница няма да го направи, ние се свързахме с някои от тях, те дори не ни отговориха!“.

Николов обясни, че всяка книга в началото има посвещение. Той продължи: „Цялата книга е написана от изкуствен интелект. Казваме му, че искаме да посветим тази книга на всички хора, които ще загубят работата си! Изкуственият интелект казва – няма да направя това нещо. В тези думи няма никаква емпатия! Хората ще страдат от това, че са загубили работата си, не мога да го направя! Тоест, той изведнъж започва да ти чете морал, че ще го посветиш на хората, които ще загубят работата си заради изкуствения интелект. И когато му казахме да да го направи по-човечно и да има емпатия, той го направи така – тази книга е посветена на всички хора, които ще изпитат затруднение в кариерното си развитие! И го направи политкоректно, така че хората да не се обидят. Което беше най-стряскащото нещо! Изведнъж изкуствения интелект ми каза – ти нямаш емпатия!“.

Ползите и потенциалните опасности от изкуствения интелект.

„Аз искам да разкажа, че когато се запознахме по телефона и се уговорихме за участие, ти беше леко предпазлив, къде ли ще попаднеш! Аз бях настъпателна да те убедя, това си е част от играта. Направихме една демонстрация с изкуствени интелект, нека да го демонстрираме!“, продължил Беновска:

Учeни oт Fоrѕсhungѕzеntrum Јülісh (нaциoнaлнa изcлeдoвaтeлcĸa инcтитyция) в Гepмaния oбyчили изĸycтвeн интeлeĸт дa миcли ĸaтo Aлбepт Aйнщaйн или Иcaĸ Hютoн.

И ми пратиха ИИ да говори като мен и Бойко Борисов.

Чуйте!

Беновска: Абе, говорите си хубави неща, сладки приказки! Ама дойде моментът да поговорим сериозно колко манипулация ще се роди от всичките тия изкуствени интелекти! Човек не може да си вярва дори на собствените уши и очи!

Борисов: Абе, говорите си хубави неща, сладки приказки! Ама дойде моментът да поговорим сериозно колко манипулация ще се роди от всичките тия изкуствени интелекти! Човек не може да си вярва дори на собствените уши и очи!

Това нито аз, нито Бойко сме казали. Но. Вече е факт!

И се запитах. Дали да не обучим ИИ да ни управлява. И да затворим НС и МС.

Беновска продължи: „Какво ще кажеш?“. Събеседникът ѝ отвърна, че може би това е най-важната тема, за която трябва да се говори, защото за съжаление изкуственият интелект може да се използва и за манипулация. Дори наскоро е направен и първия обир с изкуствен интелект. От голяма китайска компания са откраднати 25 милиона долара, като на направили „дийп фейк“ профил на финансовия директор на компанията. Във видео разговор със собственика на компанията. Този профил, който и визуално, гласово напълно имитира финансовия директор, казва на собственика на компанията да преведе 25 милиона в дадени сметки. „Така че, щом може вече и кражба да се направи с изкуствен интелект, значи почти всичко може да се направи. И като общество трябва да помислим как да се защитим от това нещо!“, категоричен бе той.

„Хайде да кажем на хората как могат да стигнат до този интелект? По-младите сигурно нямат задръжка в английския, средното поколение сигурно има, а тези като мен, които не са „софтуераджии“, едва ли знаят терминологии и разни други работи“, продължи Беновска. Павел Николов обясни, че все още няма един изкуствен интелект за всичко. В момента има изкуствен интелект, който разбира текст, друг, който разбира говор, друг, който създава картинки, видео, звук. Може би зрителите и слушателите се интересуват най-вече от чат джи пи ти.. Всеки може да влезе, да се регистрира и се отваря един чат. Може да му се задават въпроси или задачи и изкуственият интелект я върши. Николов разказа: „Ние вчера си играхме, тъй като моята приятелка е стилист, направи ми визия за седмица на модата в Ню Йорк как да бъда облечена! И той измисли целия аутфит, с такава рокля, с такива обувки, с такъв грим, с такава прическа. След това поискахме да направи снимка как ще изглежда. Той направи образ и го праща като снимка. След това искам да видя гърба как ще изглежда на роклята, махни сакото, сложи сакото, смени обувките. Всички тези неща той може да ги визуализира и да ги направи като снимка и вие лесно да си представите нещата. Тоест той е един помощник, независимо каква професия имате. Баща ми има пекарни и го използва, за да изготви нова рецепта за хляб. Което показва колко близко е изкуственият интелект до хората, ако те му дадат шанс!“.

„Няма да скрия, че говорих с теб да се опитаме да направим един филм с изкуствен интелект, който всъщност няма да снимаме и да играем. Той ще има сценарий и текст, но всичко това ще бъде опредметено от изкуствения интелект. Ти ми каза, че можем да се опитаме да го направим в края на годината, защото още не е разработено!“, разказа Беновска. Николов отвърна, че все още видео изкуствените интелекти са на примитивно ниво. Те могат да генерират до 3 секунди от снимка видео. Но за гласа и създаването на сценарий всичко работи на много високо ниво. „Видеото има време да го разработят и ние като хора трябва да видим как да се защитим от това нещо. Всички вече сериозно работят, както Европа, така и компаниите, които работят с изкуствен интелект, да защитят клиентите си, нещата да се маркират, че нещо е създадено от изкуствен интелект!“, обясни Николов.

„Много ли е скъпо това?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отвърна, че чат джи пи ти е безплатен в базовия модел. За 20 долара на месец може да се купи големия модел на чат джи пи ти, който е няколко пъти по-мощен. Там вече може да се генерират картинки и да се търси на живо в интернет. „Те са обучени с почти цялото познание на човечеството до определена дата. Миналата година по това време, ако питахме кой е президента на България, той би казал Росен Плевнелиев, защото е обучен до това време. В платената версия той вече може да търси в интернет, тоест, ако го питате кой е президент, той би проверил в интернет и ще отговори с правилен отговор! Аз ползвам платения вариант и го препоръчвам на всеки, защото може да го внедри в много сектори в ежедневието си, но и безплатния би вършил чудесна работа, защото е достатъчно мощен!

„Може ли да включим един изкуствен интелект и да му зададем да напише една история?“, продължи Беновска. Николов отговори: „Разбира се, сега директно пускам гласа и ти ще му кажеш какво искаш да направи!“.

Беновска започна разговора с изкуствения интелект:

Илиана Беновска: Здравей, аз се казвам Илиана, а ти как се казваш?

AI: Здравей Илиана! Аз съм чат джи пи ти, изкуствен интелект. Как мога да ти помогна днес?

Илиана Беновска: Мога ли да те помоля да направим една малка импресия. Аз ще ти задам темата!

AI: Разбира се, Илиана! Кажи ми каква е темата и аз ще се опитам да направя импресията, която искаш!

Илиана Беновска: Знаеш, че жените раждат деца, нали?

AI: Да, разбирам, че жените раждат деца, това е естествен и важен процес в живота. Има ли конкретен въпрос или тема, свързана с това, за която искаш да говорим?

Илиана Беновска: Да, ще те помоля да създадем една история, в която една жена отива да ражда сама в една тъмна, ветровита ...

AI: Разбира се, можем да създадем една история за това!

Илиана Беновска: Една жена, която ...

AI: В един хладен, но слънчев есенен ден ...

Илиана Беновска: Започваме отначало! Една жена отива да ражда през нощта в една тъмна ветровита нощ!

AI: В една тъмна ветровита нощ Елена събра силите си и тръгна към болницата. Въпреки страха и несигурността, тя знаеше, че скоро ще срещне своето бебе. Сама в нощта, но със сърце, пълно с любов тя вървеше уверено към ново начало!

Илиана Беновска: Тази жена я боли, че с нея не е бащата на детето!

AI: Докато Елена вървеше към болницата, сърцето ѝ беше тежко от болката, че бащата на детето не е до нея в този критичен момент. Всяка крачка отекваше с мисълта за липсата му, но тя се държеше силна, знайки, че скоро ще прегърне своето малко чудо. В този миг на изпитания Елена намираше сила в мисълта за бъдещето и за любовта, която вече изпитваше към своето дете!

Илиана Беновска: Благодаря ти много, чао!

Николов обясни, че това е била една демонстрация, може да се води нормален човешки разговор. Беновска отвърна: „Аз усещам, че този изкуствен интелект и чувства. А защо се обади жена?“. Събеседникът ѝ обясни, че така е настроен, може да се избере какъв да е гласа от самото приложение.

„Какъв е анализа от това, което чу, ти имаш повече опит?“, попита водещата. Николов отвърна, че изкуственият интелект може да ни помогне в много части от ежедневието и работа. Ако трябва да се напише подобна история, ние може само да го навигираме какво иска да каже и съответно той да го направи. Така можем да станем много по продуктивни, защото ще можем да правим много неща!

„Павка, ще ме извините уважаеми зрители и слушатели, но ще говоря малко открито! Всички знаем, че има секс надуваеми кукли, нали така? Дали този изкуствен интелект няма да замести тези кукли с един друг вид електронна кукла, която ще живее с нас, ще бъде винаги, от гледна точка на мъжа, една красива, хубава, поддържана, умна, интелигентна жена, която ще се грижи за него, с извинение, може да правят и секс?“, попита Беновска. Павел Николов отговори: „Тук влизаме в много тежки спекулации какво ще се случи. Със сигурност ще има подобно нещо. То няма да е защото е изкуствен интелект, там вече ще влязат новите ви ар сетове за виртуална реалност, ще влезе роботика, много нови технологии. По-скоро не трябва да се плашим, че изкуствения интелект ще го направи това нещо, той няма физически да го направи, той ще го подпомогне да се случи! По-скоро трябва да се плашим защо хората биха искали подобно нещо. В края на краищата това е пазарна икономика, ако пазара го изисква, бизнеса ще го направи. Ако бизнесът може да изкара пари от това нещо, той ще го направи. По-скоро проблема е защо би имало търсене на подобно нещо. И тук трябва да се работи в световен мащаб с хората, защо те стават по-асоциални от преди. Моето лично наблюдение е, че колкото повече хора има в града, в който живееш, ти си толкова по-самотен. В София хората са по-самотни, отколкото в малките градове. И как всъщност забързаното ни ежедневие ни прави по-самотни. Това са нещата, по които трябва да се работи. Ясно е, че няма да се работи, защото, ако гледаме в световен мащаб, в България ако можем да го оправим, то в Китай не можем! Там е още по-ужасно това нещо. В държавите, където се работи денонощно, ти нямаш време за личен живот. Това, че хората са асоциални и в хиперзабързано ежедневие, би накарало хората да прибегнат към такова нещо. За жалост решение няма, защото така сме си направили света!“.

„Няма да се плашим, но как да овладеем децата си, които започват да си пишат домашните с изкуствен интелект?“, попита Беновска. Павел Николов отвърна, че това всъщност е страхотно и трябва много бързо да се промени образователната система. Защото вече домашните стават безсмислени, да напишеш някакъв тест, това вече не е домашно. Образователната система трябва да стане по-практична, отколкото теоретична. Образованието трябва да се предава в училище спрямо интересите на хората. „Единственото, което трябва да научим децата си, е да са любознателни! Например сега виждам ябълки пред мен и нямам никаква представа защо едната е червена, а другата зелена. И аз, ако имам желанието да го разбера, аз питам изкуствения интелект и той ще го знае и ще ми даде тази информация!“, каза той.

Как да се свържем с изкуствения интелект.

Този изкуствен интелект създава видеосъдържание. То е ограничено до 3 секунди. Пишете му текст и то по него създава видео. Или качвате картинка и то прави видео от тази картинка.

Кой е Павел Николов?

„Изглуждаш щастлив човек, кой си ти?“, попита Беновска. Николов отвърна: „Да, доста щастлив човек съм! В началото съм едно програмистче от Русе, което дойде в София да става програмист. Баща ми има пекарна, всичко стандартно и нормално. Буквално завърших 12-и клас и след един месец работих в София. С бившите ми шефове си направихме компания и станахме съдружници. Поработих още 10 години, реших да продам тази компания. Фокусирах се върху изкуствения интелект, защото това е модерно. Правя много неща, искам да правя всичко, но времето не ми стига. Опитвам се да правя бранд за дрехи, да произвеждам бронежилетки, да правя софтуерна компания, която да управлява бранда за дрехи, пиша книга, спортувам пет неща. Стандартни неща, просто си пълня ежедневието!“.

Подаръците.

Водещата подари на госта си книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган с думите: „Ще ми позволиш ли една шега, аз ще ти подаря една книга, виж какво пише – „Ахмед Доган, Беновска пита“! Това е една книга, която сме правили неприлично млади, по-малки и от теб, с Ахмед Доган. Преиздадохме я, защото не можем да напишем нещо ново, не се е променило нищо! Препоръчвам ти това издателство, сега ще бъда политкоректна, „Демакс“, зад него стои Петър Кънев, народния представител от БСП. Той също издаде тази книга за няма пет минути. Вън от това, че ти я подарявам, ще те помоля да я прочетеш! Не знам дали Доган може да се причисли към изкуствения интелект, но можем да се опитаме, какви идеи ми хрумват, да се опитаме да видим дали изкуствения интелект може да разсъждава като Ахмед Доган!“. Николов отвърна: „Със сигурност може! Ако ми я пратиш на електронен носител, ние може да я вкараме в един изкуствен интелект и той да си изгради образ от нея!“.

„Знаеш ли за какво са тези ябълки?“, попита Беновска. Николов отговори: „За да се хвърлят по хората!“. Водещата продължи: „Да се дават на хората! Това, че се хвърлят понякога, защото има разстояние, се изпробва рефлекса. Така че позволявам си да ти хвърля червена, здрава българска ябълка! Поздравления за това, което правиш дотук и това, което ще направиш!“.

Водещата помоли госта да ѝ напише посвещение на неговата книга. Той написа „Никога да не спира да пита!“.

„Ако подложим на анализ от изкуствения интелект защо ти пишеш не хоризонтално, а от ляво на дясно нагоре. Чела съм за почерка, че когато се пише с увиснали краища, това показва склонност към депресия. А при теб излиза, че си склонен към еуфория!“. Николов отвърна: „Да, горе-долу е така!“.

Беновска подари и тениската на предаването „В България се кълна“ с думите: „На политиците я подаряваме леко подигравателно, на теб я подарявам от сърце! Много ти благодаря, че беше тук!“. Така завърши разговорът между Павел Николов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 10-и февруари 2024 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР