Павел Митков е творец, който запечатва емоции в картини, а

...
Павел Митков е творец, който запечатва емоции в картини, а
Коментари Харесай

Картини за Белия дом, Кремъл и Ватикана: За Павел Митков изкуството е призвание и отговорност

Павел Митков е създател, който запечатва страсти в картини, а негови произведения съумяват да развълнуват и хора от международния политически и църковен хайлайф, като Владимир Путин, Ангела Меркел, Хилари Клинтън, папа Йоан Павел II и още доста други.

Негови картини има в Белия дом, Кремъл и Ватикана. Срещал се е с едни от най-интересните персони на нашето време. За него изкуството с изключение на предопределение е и отговорност.

Началото, като за всеки млад художник е мъчно, само че ориста го среща с необикновен настойник – някогашния министър председател Димитър Попов.

„ През 1992 година нямаше както в този момент магазини, пък и беше много скъпо. Тензухените и памучни чаршафи бяха доста комфортни. Моят чичо тогава търгуваше със сирене и дворът беше цялостен с палета, от които взимах дъските, ковех подрамките, опъвах чаршафите и с Ц200 и латекс се правеше грундът. Тогава правех всякави опити да направя някъде галерия, изключително в центъра – „ Шипка” 6. Навсякъде ходех, питах, интересувах се. Навсякъде ме отрязваха”, спомня си Павел Митков.

„ Човекът, който ми е дал някакъв подтик в живота, е починалият министър председател Димитър Попов, защото той видя картините и уреди първата ми галерия. Димитър Попов, Бог да го елементарни, беше човек с изключителна класа и прочувствена чувстителност във връзка с изкуството”, акцентира художникът.

Така от пазарчетата за изкуство в остаряла София творбите на Павел стигат до Белия дом, Кремъл и Ватикана.

„ Първата беше поръчана за Владимир Путин от църковното настоятелство на Александър Невски, които желаеха бързо огромна картина и да бъде храмът. В този случай аз бях комфортният създател, защото рисувам бързо, всички го знаят. Нарисувах една картина, подариха я на президента Путин и по-късно започнаха да поръчват и за други посетители. Предстои в този момент на новия папа да бъде направена картина, която към момента не знам какво ще нарисувам”, признава Митков.

Той има срещи с най-интересните персони на нашето време. Те са вълнуващи, само че по-ценни за него се оказват други запознанства.

„ Всички хора, които са доста известни и доста познати на обществото имат характерно мощна сила. Много ме впечатли италианската принцеса Мария Савоя на изложбата в Монако, където в зала „ Грималди” минаваха по щандовете и тя като видя България, пристигна незабавно при мен. Започнахме да си приказваме за Симеон II. Имах възприятието, че я познавам отдавна, до момента в който при други известни, с които съм се срещал, нямам това чувство”, разкрива художникът.

Най-вълнуващата поръчка за художника е картина за папа Йоан Павел II. “Много необикновен миг. Идеята на тази картина тогава беше тъкмо да помогне енергийно на тези връзки, само че те към този момент бяха достигнали едно равнище. За Папа Йоан Павел II взехме решение да бъде Бачковскияt манастир. Той е една специфична реликва за България, която е интeрeсна освен с това, че се намира в центъра на страната, а и със своята история и уют, който придава”, посочи Павел Митков.

Най-мащабната пък е портретът на Чингис Хан, който се намира в Москва. „ Тя беше 3 метра на 2 метра. Чингис Хан можеш да го нарисуваш, да го прерисуваш, кой знае какво комплицирано няма – шлем,мустаци и кон. Но с цел да хванеш духа на този човек и да го пресъздадеш, беше огромна битка, каквато той е водил в живота си. Голяма битка”, споделя създателят.

Картините му се раждат на всевъзможни места в България и по света. “България е прекомерно огромна, с цел да се побере в една рисунка. България е вселена”, обобщава Павел Митков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР