Паундът достигна ново 37-годишно дъно спрямо долара, след като Русия

...
Паундът достигна ново 37-годишно дъно спрямо долара, след като Русия
Коментари Харесай

Паундът удари ново 37-годишно дъно спрямо долара

Паундът доближи ново 37-годишно дъно по отношение на $, откакто Русия упрекна Запада в " нуклеарен шантаж ", пораждайки опасения, че войната в Украйна може да ескалира, съобщи Военновъздушни сили.

Паундът докосна за малко курс от 1,13040 - най-ниското си равнище от 1985 година, преди да си възвърне позициите.

Глобалната конюнктура и оповестената частична готовност в Русия раздрусаха вложителите, които купиха по-малко рисковите долари, злато и облигации. Търговците на стерлинги, които бяха на ниски равнища от седмици, също чакаха необятно предстоящото нарастване на лихвените проценти от Федералния запас в сряда.

Централната банка на Съединени американски щати към този момент увеличи лихвените проценти четири пъти тази година, с цел да се бори с инфлацията. Междувременно Bank of England (BoE) увеличи лихвените проценти в четвъртък.

Повишаването на базисните лихви ще усилва цената на заема и ще ограничи потреблението на семействата, което може да охлади възходящите цени. Централните банки обаче са изправени пред мъчно балансиране, защото по-високите лихвени проценти също могат да забавят стопанската система.

Инвеститорите в стерлинги са нервни поради последствията от политиката на планувания минибюджет от държавното управление, който се чака да бъде разгласен през днешния ден. Според известията той ще съдържа данъчни облекчения за 30 милиарда английски лири. Мерките идват в миг, когато Обединеното кралство взема нов дълг за милиарди лири, с цел да ограничи сметките за сила за семействата и бизнеса, разясняват анализатори.

Официалните данни сочат, че държавното управление също е изправено пред внезапно възходящи лихвени заплащания по този дълг заради възходящата инфлация. Обслужването на държавните облигации нараства в сходство с показателя на цените на дребно, измерващ инфлацията, която доближи 12,3% през август.

Дължимите лихви по държавния дълг доближиха 8,2 милиарда паунда през месеца - с 1,5 милиарда повече от предходната година и по този начин превишиха равнищата от 1997 година, заяви Службата за национална статистика (ONS).

Очертаващият се бюджетен недостиг възлиза на 11,8 милиарда английски лири през август  - два пъти повече от планувания  от Службата за бюджетна отговорност - самостоятелният фискален наблюдаващ на държавното управление.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР