Пътят за евакуация от Мариупол е бил миниран. Това твърди

...
Пътят за евакуация от Мариупол е бил миниран. Това твърди
Коментари Харесай

Пътят за евакуация от Мариупол миниран, коридори водят към Русия и Беларус |

Пътят за евакуация от Мариупол е бил миниран. Това твърди Доминик Стилхарт, шеф по интервенциите на Международния Червен кръст. Той приказва пред Радио 4 Today на Би Би Си за проблемите с по този начин наречените филантропични коридори за евакуация на цивилното население от бомбардираните украински градове.

От Червения кръст разговаряли в продължение на дни с двете страни, само че резултатът бил единствено кардинални съглашения, които са били нарушавани незабавно, тъй като пътищата не са били тъкмо избрани, нито кой може да мине по тях. Той илюстрира думите си с образец. Служители на Международния Червен кръст, които са се опитвали да излязат от Мариупол в неделя по утвърждения маршрут са разбрали, че посоченият път в действителност е миниран.

Оказва се също по този начин, че някои от, отворени от съветските военни, разрешават на хора да влизат единствено на територията на Беларус или Русия, съобщи малко преди оповестеното начало на коридорите (9 ч киевско време, съответствува с българското) съветската редакция на Би Би Си. Евакуационните направления, оповестени от съветската осведомителна организация РИА Новости, демонстрират, че коридорът от Киев включва излизане на хора към Беларус, а от Харков - единствено кулоар, водещ към Русия.

Коридорите от Мариупол и Суми дават опция за постигане както до украинските градове, по този начин и до Русия, съобщи Агенция Франс Прес.

Говорител на Володимир Зеленски назова това " аморално ", а английският министър Джеймс Клевърли - " цинично до безконечност ".

Френският президент Еманюел Макрон също реагира, като съобщи, че не е желал коридори към Русия, оповестява френският канал BFMTV.

„ Президентът на Републиката нито е желал, нито е получил коридори към Русия след диалога си с Владимир Путин “, оповестяват от Елисейския президентски замък пред BFMTV.
" Президентът на републиката упорства да се разреши на цивилното население да напусне страната и да се позволи превозването на помощи “, допълват оттова.

Все още няма самостоятелна информация дали евакуацията е почнала.

Това е второ огромно отваряне на пътища за евакуация на цивилното население, откакто първият опит в събота се провали под обстрела на съветските военни.

Очаквайте подробности
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР