Пътят Видин-Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година, а

...
Пътят Видин-Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година, а
Коментари Харесай

Пътят Видин-Ботевград ще е готов до 2021 г.

Пътят Видин-Ботевград ще бъде приключен до декември 2021 година, а най-тежките сектори ще са подготвени до края на 2020 година. Тези периоди бяха записани в решение на оперативно съвещание на Министерския съвет през днешния ден, което е продължение на управническата стратегия за мандата 2017-2021.

На държавното съвещание участваха регионалните шефове на Видин Албена Георгиева, на Враца Малина Николова и на Монтана Росен Белчев, както и представители на протестиращите жители от Видин.

За реализацията на плана е формиран съответен времеви график с ясни и поредни стъпки, които да се извършват, сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. Той уточни, че с построяването на съвременна пътна инфраструктура по направлението Видин – София ще се обезпечи още скоростно и удобно напредване на трафика от Дунав мост 2 към вътрешността на страната и към Егейско море по направлението на европейски транспортен кулоар № 4.

За построяването на пътя Видин – Ботевград е планувана реализация на 6 сектора:

- Етап 1 „ Видин – Димово” – с дължина 35,7 км.

- Етап 2 „ Димово – Бела – Ружинци” – с дължина 22,3 км.

- Етап 3 „ Ружинци – Монтана” – с дължина 40,3 км.

- Етап 4 „ Монтана – Враца” – с дължина 28,7 км.

- Етап 5 „ Враца – Мездра” – с дължина 9 км – рехабилитация.

- Етап 6 „ Мездра – Ботевград” – с дължина 33 км.



Изграждането им ще бъде разграничено на няколко плана, при подготовката на които се съблюдават всички законови и подзаконови нормативни актове и регламентираните процедури. До 10 дни ще обявим публичните поръчки за най-тежките сектори. Тях ще приключим до края на 2020 година, осведоми министър Нанков. Той заяви, че общата стойност на плана е 1,6 милиарда лева, които ще бъдат обезпечени от бъдещи приходи от тол такси и електронни винетки.

Николай Нанков заяви още, че е планувано плановото трасе на скоростния път да бъде ситуирано отвън обитаемоте места по направлението и ще изведе транспортното придвижване от моста над р. Дунав при гр. Видин към гр. София. Част от трасето до Монтана е планувано да бъде с габарити на автомагистрала – с по две платна за придвижване и спешна лента. В тежкия сектор от Мездра до Ботевград ще бъде построен скоростен път с по две ленти за придвижване във всяка посока, уточни районният министър.

Министерският съвет одобри и решение за поддръжка реализацията на план за тунел под прохода „ Петрохан “, който ще бъде квалифициран за концесия. Предвижда се още през месец май тази година Агенция „ Пътна инфраструктура “ да организира процедура за избор на реализатор на прединвестиционно изследване за тунелно прекосяване през прохода.

„ За Петрохан сме се разбрали – страната го приготвя за концесия. Ще предлагаме плана на вложители, които идват в България “, сподели министър-председателят Бойко Борисов. Той уточни, че сега средства от бюджета не могат да бъдат обещани, само че може да се приготвят всички процедури, да е подготвен законцесиониране и да се направи опит за публично-частно партньорство.

„ Коридор № 4 е извънредно значим, тъй като прави смисъл и на автомагистрала „ Струма “, връзвайки топлото море, обезпечава връзка от Солун през София, Видин, към Братислава и Будапеща “, добави министър председателят. И означи, че от забавянето на въвеждането на тол система поради обжалвания дневните загуби са от 1,5 млн.лв.

„ Сметнете по 1,5 млн. лева дневно в случай че даваме един ден на Видин, един ден на Монтана и един ден на Враца “, добави министър председателят. Вицепремиерът Валери Симеонов, както и министър Нанков означиха, че двата плана са заложени в програмата на съдружното държавно управление и ще бъдат изпълнени в периодите.

Росица Кирова, представител на протестиращите от Видин, благодари на премиера за това, че е направил нужното двете решения да станат факт. Тя съобщи, че експлицитното решение на Министерския съвет значи, че държавното управление има волята да построи пътя при съблюдаване на периодите и заложените стадии и параметри. Това ще даде опция за развиване на районите и за безвредно и несъмнено пътешестване за всички, които живеят в този завършек на България, добави госпожа Кирова.

Областният шеф на Враца Малина Николова също благодари за признатите решения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР