Пътят с кола до морето поевтиня значително това лято заради

...
Пътят с кола до морето поевтиня значително това лято заради
Коментари Харесай

С кола до морето е най-изгодно, влакът е по-скъп

Пътят с кола до морето поевтиня доста това лято поради по-ниските цени на горивата и се оказа най-изгодният вид за напредване.

В съпоставяне с преди година цената на всеобщия бензин А-95 падна с близо лев и в този момент е приблизително 2,56 лева, до момента в който предишното лято бе стигнала 3,41 лева за литър.

Разстоянието от София до Варна е към 460 км. До Бургас може да се стигне по Подбалканския път, като дистанцията е 390 км, или по автомагистрала “Тракия ”, което съкратява пътя с 30 км.

Какъв тъкмо ще е разходът с автомобил, зависи от марката, размера на мотора, възрастта и горивото, което употребява. За съпоставяне автомобил от междинен клас, който харчи 6 литра на 100 км извънградско, в случай че е с дизелов мотор. Ако е на бензин, разходът ще е 7-8 литра.

При разновидността с дизелов автомобил до Бургас и назад разходът ще се движи в границите на 43-47 литра според от определения маршрут.

При сегашните цени на горивото това прави сред 106 и 116 лв.. Ако сумата се раздели на четирима души в колата, на човек се падат сред 26,5 и 39 лв.. Пътят до Варна и назад ще глътне към 55 литра гориво, което коства 136 лева, или по 34 лева на човек.

Ако се употребява автомобил с бензинов мотор, пътуването с него ще излезе по-скъпо поради по-високия разход и по-високата цена на горивото.

До Бургас по автомагистралата отиване и връщане ще костват 110 лева, а по остарелия път - над 120 лева, или надлежно 27,5 и 30 лева на човек. До Варна и назад разходът ще е 140 лева, на всеки пътуващ в колата се падат по 35 лв.. По-евтино е, в случай че се употребява електромобил. По автомагистралата да Бургас междинният разход е 18 киловатчаса на 100 км и до морския град може да се стигне за към 100 лева До Варна пътуването не е единствено по автомагистрала, разходът на ток пада, а цената е под 110 лева

Най-евтин вид при потреблението на автомобил е той да има газова уредба. Ако се одобри разход от 10 литра на 100 км, поради ниската цена на горивото пътуването излиза по-изгодно. До Бургас и назад то ще коства общо сред 64 и 70 лева, а до Варна - 82 лева Средната цена на пропан-бутана сега е 89 ст., а преди година бе съвсем двойно по-висока.

Пътуването с рейс до морето излиза на семейство съвсем двойно по-скъпо спрямо автомобил. В момента постоянната цена на главната част от автобусните превозвачи до Варна е 32-33 лв. в едната посока. Ако се купи двупосочен билет, има отстъпка, като общата цена пада на 60-61 лева Дори и по този начин, четиричленно семейство би трябвало да задели 240 лв.. Ако има гратис място за децата до 7 година, сумата пада.

До Бургас цената на автобусните билети е съвсем същата. При покупка на двупосочен билет обаче сумата е 56 лева За въпросното семейство пътят би коствал сред 168 лева, в случай че детето се вози гратис, и 224 лева, в случай че би трябвало билет.

При пътешестване до морето с рейс е добре да се ревизират изискванията на другите превозвачи, като да вземем за пример дали оферират безвъзмезден билет за децата до 7-годишна възраст. Според наредбата за транспортите би трябвало всички компании да оферират такива, само че не го вършат.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР