Пътят от Благоевград към планината и ски зона Картала всеки

...
Пътят от Благоевград към планината и ски зона Картала всеки
Коментари Харесай

Свлачище може да затрупа пътя от Благоевград към планината

Пътят от Благоевград към планината и ски зона Картала всеки миг може да бъде покрит поради задействало се свлачище.

Община Благоевград приготвя искане до Междуведомствената комисия по бедствия и повреди за незабавно подсилване на ската в непосредствена непосредственост до пътя към курорта Бодрост.

Експертен разбор е удостоверил съществени свлачищно-струтищни процеси, които заплашват живота на хората. Има подготвеност и за създаване на обходен път към планината.

Водопровод на „ Напоителни системи ", построен на 45-50 метра височина по протежението на хълма, и тръбите на който са инсталирани през един сантиметър, е в основата на сериозното нарушение на скалните масиви, безапелационен е специалистът по инженерна геология доцент Кирил Ангелов, който е обследвал терена.

„ Всеки изгубен литър от нея непосредствено се инфилтрира върху основата от тези напукани скали. Това може да докара до доста неприятни последици за нарушение на цялостния масив ".

Установени са съществени пукнатини и свличания на скална маса, застрашаващи придвижването по пътя, който няма никакво разстояние от основите на ската, даже тротоар. Сериозна е опасността и от другата страна на пътя, под който минава река Благоевградска Бистрица, която при високи води отмива земните пластове под пътното платно.

Според специалиста, направил разбор на срутищно-свлачищните процеси, незабавно е належащо построяването на подпорна стена и наложително анкериране на компрометираните сектори:

„ Целият сектор е повече от 200-250-300 метра, който би трябвало да бъде укрепен. Което значи нужда от неговото незабавно финансиране "

В момента се изготвя техническа експертиза и абстрактен план, които до две седмици ще бъдат импортирани в Междуведомствената комисия към Министерски съвет.

Необходими са и 1,7 милиона лв. за подсилване на друго свлачище, което се задейства предходната седмица на територията на новото хранилище за боклуци край Благоевград, като скални отломъци паднаха върху помощна сграда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР