Пътят не е сигурен, казва танзанийски войник от силите на

...
Пътят не е сигурен, казва танзанийски войник от силите на
Коментари Харесай

Нова въоръжена групировка вилнее в Централноафриканската република

Пътят не е сигурен ", споделя танзанийски боец от силите на Организация на обединените нации, стиснал в ръцете си автомат " Калашников " и оглеждащ стената от растителност, която единствено няколко слаби слънчеви лъчи са съумели да пробият.

Вкопчили ръце в борда на пикапа, който се пързаля в кафяво-червената тиня, танзанийските сини каски се взират в гъстата джунгла на Мамбере-Кадей, регион в западната част на Централноафриканската република (ЦАР), където от предишния септември върлува нова въоръжена формация, наречена " Сирири ".

Тя е формирана основно от скотовъди от етноса пеул, които настояват, че се борят срещи кражбите на добитък, доста публикувани в този регион по време на летуването на добитъка в планината. Държавата не управлява тази околност, сходно на множеството други райони в страната, които към този момент са в ръцете на към петнайсетина въоръжени групировки.

Новата формация е ръководена от някой си Ардо Аба и наброява стотина души. Тя заплаши задачата на Организация на обединените нации за стабилизация на ЦАР (МИНУСКА) с ответни ограничения, в случай че продължи интервенциите си в този регион. " Ако идваш да искаш мир, няма да дойдеш въоръжен! ", възкликва Мишел, чиновник в кметството на Амада Газа, населено място в региона, визирайки въоръжената формация, чието име значи " мир " на санго, главния централноафрикански акцент.

На 31 декември Мишел помислил, че е настъпил последният му час, когато групировката нападнала неговото село. " Те дойдоха с мотоциклети, бяха двайсетина души и желаеха да се настанят в селото, само че им отказахме. Тогава започнаха да плячкосват ", споделя Мишел. Равносметката е двама убити и 25 разграбени магазина. " Биха ме с пръчки тук ", продължава Мишел, показвайки врата си. Един от членовете на групата " извади пушка, с цел да ме убие, само че шефът му сподели " не ". В този миг бях избавен ", спомня си той.

Подобни изнудвания се усилиха от началото на годината с повишаването на силата и въоръжението на групировката. " Имат нови униформи, нови оръжия, нови джипове, а някои даже и бронирани жилетки ", твърди някогашен пълководец на въоръженото опълчение " антибалака " в тази зона, признавайки, че нито той, нито други самопровъзгласени групи за самоотбрана не могат да се изправят против подобен съперник.

Всеки месец те рекетират селата. По 1.5 милиона сефа франка (2 283 евро) от огромно село и 500 000 сефа франка (761 евро) от малко село. Скотовъдите би трябвало да им платят минимум с един вол на месец, в подмяна на тяхната " отбрана ", прибавя той.

Тези, които откажат, рискуват да изгубят всичко. Мамаду Моктар, скотовъд пеул от Амада Газа, може да го удостовери. Групировката, която би трябвало да пази скотовъдите, е откраднала от него 40 вола, на стойност над осем милиона сефа франка (повече от 12 000 евро).

В отговор на тези офанзиви МИНУСКА предприе от 12 април военни ограничения, убивайки десетки бойци на " Сирири ". На този ден групировката откри пукотевица по патрул на Организация на обединените нации, който отвърна на огъня.

Четирима бунтовници, измежду които командващият военните интервенции Махамат Джибрила бяха убити. " Джибрила, твърдо набожен в силата на своите талисмани, нападна бронирана кола на Организация на обединените нации " и беше убит, описа източник от силите за сигурност.

Отслабена, " Сирири " потърси подкрепления на север, в редиците на две други въоръжени групировки - Демократичния фронт на народа на ЦАР (ДФНЦАР) на Абдулайе Мискин и " 3R " (Трите " П " - прелом, митинг, примирение) на Сидики. Тези подкрепления наподобява имат личен дневен ред. Те управляват село Нофу - където е била образувана " Сирири " - и чиито първи бойци са се преместили в село Дилапоко. " Сега измежду тях има фракции, които одобряват да договарят и такива, които отхвърлят ", изяснява източник от силите за сигурност.

Пристигането на тези подкрепления съответствува с повишаването на насилието против популацията и офанзивите против Организация на обединените нации. В началото на юни " Сирири " умъртви един боец от " сините каски " и рани седем от засада, която коства живота на 16 бунтовници.

Групировката, която желае да отмъсти за гибелта на командващия интервенциите, счита също да се бори против установяването на предни постове в зоната си на деяние. Четири такива към този момент са издигнати от танзанийските " сини каски ", които приготвят построяването и на пети.

Полезни, само че незадоволителни ограничения, предизвестява един източник от въоръжените сили и добавя: " Докато границата с Камерун не бъде сложена под надзор, постоянно ще имат убежища, където да се скрият "./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР