Пътят на Северна Македония към ЕС - пред решаване или

...
Пътят на Северна Македония към ЕС - пред решаване или
Коментари Харесай

Историкът доц. Георгиев пред Dir.bg: Позицията ни за РСМ е на границата на нашия интерес

Пътят на Северна Македония към Европейски Съюз - пред решение или на кръстопът? Темата продължава да е съществена в връзките сред двете страни, а скоро министър председателят Кирил Петков ще посети Скопие. Какво да чакаме? За коментар потърсихме доктор Георги Георгиев, доцент в Института за исторически проучвания при Българската академия на науките. Ето какво показа той пред Dir.bg.

- Г-н Георгиев, какъв брой дълго още може България да държи блокирането на Северна Македония по пътя към Европейски Съюз?
- Вижте, това не е някакъв спорт, не е някакво надпреварване, с цел да приказваме за устойчивост. Думата блокиране също е малко пресилена. В случая просто българската страна пази ползите си, тъй като Република Северна Македония не извършва отговорностите си по Договора. Докато Република Северна Македония не стартира да извършва Договора, не би могло да бъде по-различно нашето държание. Времето на реверансите и задатъците от дълго време свърши!

- Премиерът Кирил Петков отпътува за Скопие на 17 януари. Какъв знак е това? И за какво не каним македонска делегация у нас, а ние отиваме. Политически ход или...
- Честно казано и аз се чудя на този ход. Но да кажем, че министър председателят Петков е решил да прояви опит за жест на благосклонност. Въпреки че подобен ход, съгласно мен, е непотребен. Реално видяно, не ние аспирираме към Европейския съюз, а аспирира Република Северна Македония. Пак споделям, дано да го приемем този ход на премиера Петков като опит за жест на благосклонност. Да отиде, да види, да огледа, да се срещне. Но, като цяло, няма доста смисъл от този ход.

- Нека да напомним петте тематики, по които водим диалози със Северна Македония?
- В публичното пространство тематиките към този момент са известни като " Пакет 5+1 ". Тези тези тематики са основани на Договора за добросъседство със Северна Македония. И да употребявам тази модерна дума - надгради, с настояването македонските българи бъдат вписани като държавотворен народ в Конституцията на Република Северна Македония. Иначе останалите тематики са, че би трябвало да имаме гаранция, че Република Северна Македония няма да се меси във вътрешните работи на България, да се спре езикът на омразата, комисията за общата ни история да заседава по-често и по-резултатно, да не се протяга ръка на българското културно-историческо завещание, да има реабилитиране на македонските жители, преследвани за българското си съзнание.

- Колко е фундаментален въпросът за общата ни история? Имаме обща комисия, която би трябвало да търси личностите и събитията, които ни сплотяват, само че май без триумф?
- Казвал съм го и преди, че сходен вид комисии могат да свършат доста работа, стига да има благосклонност от двете страни. Когато от едната страна явно не се демонстрира благосклонност, няма по какъв начин да е сполучлива работата. Комисията, като такава, е вписана в Договора. Така че тя по контракт би трябвало да заседава и да дава резултат. Но тези резултати би трябвало да бъдат основани върху залегнало и в Договора пояснение за обща история, наблягам думата обща, не споделена, не преплетена, както се пробват съседите да извъртят нещата. Скоро Владо Бучковски, който е някогашен македонски министър председател и сега е специфичен делегат на Скопие за България, сподели в изявление за локална медия: " Чакайте, чакайте - обща история не значи българска история. " Опитва се да се заобиколи ситуацията по Договора, само че това няма по какъв начин да стане.

- Лидерът на СДСМ и номиниран за министър председател Димитър Ковачевски се чака скоро да разкрие имената на новите министри в държавното управление на съвещание на Централния съвет на СДСМ. Как, съгласно вас, ще подходи новото македонско държавно управление към договарянията с България. Какво да чакаме?
- Какво се случва в Република Северна Македония? Изказванията на нашия нов министър председател и на техния - почти профилът им е еднакъв, харвардски, само че с разнообразни акценти. Нашият министър председател приказва за възкръсване на икономическото съдействие, а водачът на Македония пък приказва, че ще се посветят на вътрешните проблеми на своята страна. Това, преведено на елементарен език, какво значи. Че Република Северна Македония няма огромно предпочитание да вземат решение въпросите с нашите взаимоотношения, а ще продължат досегашната линия и тяхната сила ще бъде ориентирана към лобиране и оказване на напън върху България по други линии и посредством други фактори. Не чакам смяна в тяхната позиция, само че и не виждам по какъв начин сходно държание ще им донесе триумф.

- Има ли заплаха тъкмо в Република Северна Македония да се " намърдат " ползите на Русия, Китай и Турция, в случай че се забавят договарянията за Европейски Съюз?
-Всъщност, за това се приказва, само че това са няколко разнообразни въпроса, а и от друг клас въпроси. Република Албания и Република Северна Македония са членове на НАТО, тъй че Алиансът ще им бере грижата, както се споделя. България също е член на НАТО. Защо би трябвало тези терзания да бъдат усилвани и издигани дотам. Смята ли някой, че, надали не, нашата позиция ще докара тук съветско и китайско въздействие. Не считам. А по отношение на Турция, тя няма какво да се " намърдва ". Турция, също членка на НАТО и участва в Македония от 600 години, най-малкото по линия на турското население там. Когато беше преброяването в Република Северна Македония, турски представители обявиха, че в случай че се изкара, че турците в Северна Македония са под 7-8%, те няма да признаят преброяването. Такива са обстоятелствата.

- Скоро Иван Костов сподели, че договарянията със Северна Македония не са проблем на България, а на Европа, която не може да отбрани полезностите, които прокламира, да вземем за пример - мултикултурализма?
- Съгласен съм с Иван Костов. Всъщност, колкото и да се напъват нашите югозападни съседи и родственици да изкарат България, че пречим, че сме дивашка страна, условията ни към Република Северна Македония са на минимума от това, което може да желаяме. Лъжа е, че ние се намесваме в тяхната еднаквост. Ние не можем да кажем на хората там и да ги задължим да се назовават такива, каквито се усещат. Нищо такова не вършим. Това, което споделяме, е, че ние желаеме да се базираме на историческата истина, да се отстрани езикът на омразата, да се оправдават стотиците хиляди хора с българско съзнание. Нищо недемократично и нецивилизовано не желаеме. Нашата позиция е на минимума и на границата на нашия народен интерес. Ние си отстояваме националния интерес и по този начин би трябвало да бъде. Ако отстъпим, това накърнява доста съществено нашия интерес в дълбочина.

- Западна Европа оказва ли напън върху България в интерес на Северна Македония и усещаме ли го?
- Не съм доста осведомен с дипломатическите и политическите ходове, само че явно има някакъв напън. Засега съм песимистичен, че този напън е толкоз огромен, че може да ни принуди по някакъв метод да променим позицията си, респективно да променим решението и отношението си съм Северна Македония.

- Скоро представителят на Съединени американски щати Габриел Ескобар, заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси и специфичен представител за Западните Балкани, беше в Македония. Той сподели, че американската администрация приказва с европейските съдружници по-бързо да се откри решение. Какво значи това?

- Ами това значи, че Съединени американски щати приказват с Европейския съюз и търсят решение. Нека да си приказват. Това става проблем за Европейския съюз, става европейски проблем. И този проблем, съгласно мен, изисква тъкмо европейски гаранции за спазването на Договора сред България и Северна Македония. Просто е.

- Как гледате на позицията на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов, че можем да изтъргуваме участието на Северна Македония в Европейски Съюз против влизане в Шенген и отпадане на визите за Съединени американски щати?
- Мисля, че в обществото имаше пресилена трактовка на позицията на Слави Трифонов. Някак си ми се коства, че никой не изчете поста му до дъно. Според мен това бяха три новогодишни пожелания - към Съединени американски щати, иронично, към Европейския съюз, иронично, и към Северна Македония, съществено. Пожеланието към Северна Македония бе да съблюдава Договора. Много е пресилено да кажем, че поради едни визи, една шенгенска зона, ние ще изтъргуваме националния си интерес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР