Пътят на наркотиците е този, по който минава трафикът на

...
Пътят на наркотиците е този, по който минава трафикът на
Коментари Харесай

Пътят на наркотиците е този, по който минава бежанците, коментира Йончева

Пътят на опиатите е този, по който минава трафикът на хора. На това мнение е Елена Йончева. Тя бе част конференция, проведена от Международния институт за сигурност и съдействие (МИСС).

„ След идването на талибаните на власт в Афганистан, производството на опиат в страната беше кратко с 95%. Но то се трансферира в прилежащите страни Мианмар, Лаос и Тайланд така наречен „ златен триъгълник “. В резултат в Афганистан се появява още по-голяма беднотия. А бежанците се усилват. 600 000 души са навлезли в Пакистан след идването на талибаните. Там към този момент афганистанците са близо 3,5 млн. души, от които едвам 1,2 млн. души имат право да работят “, изясни тя.

Йончева добави, че е изработен опит опиомът да се размени с производството на пшеница

„ Тя дава 12 пъти по-ниски приходи. Производството на шафран също не е опция. ОЖ(т един хектар за една година се създава 12 кг. опиат, а от един хектар за една година – 200 гр. шафран. На петата година реколтата доближава половин кг, изясни Елена Йончева.  „ Държавата и външните донори не оказват помощ на популацията. Заради обедняването и тежките условия в прилежащ Пакистан, бежанците от Афганистан потеглят към Европа. Включително към България. Пътят на дрогата е път на трафикантите на хора. “

„ Личното ми мнение е, че не трябваше да се съгласяваме на участие в Шенгенското пространство единствено по въздух и море “

„ Не трябваше да използваме това като вътрешен пиар, че сме постигнали нещо, а трябваше да желаеме всичко или нищо “, разяснява след форума Елена Йончева.

По късно тя даде и изявление за bTV където добави:

„ Сделката за Шенген щеше да е добра, в случай че имаше съответна дата за отпадането на сухопътните инспекции. Бизнесът се интересува от сухопътните връзки, тъй като над 95% от комерсиалния оборот с Европейски Съюз минава по сушата. Какво получихме – засилен надзор по границата с Румъния. Това е противоположното на Шенген. Перспективите ни не са положителни. Това, което се споделя в съглашението с Австрия, е, че тази година ще стартират диалози за вероятно участие. “

Какво се случва през 2024 година?

„ Председателството първо е на Белгия, за която влизането на България в Шенген не е приоритет. След това е на Унгария, за която това също не е приоритет. След това идват европейски избори. След това идва нов Европейски съвет. Може да дойдат крайнодесни държавни управления, които няма да са благосклонни към пълноправното влизане на България и Румъния в Шенген “, добави Елена Йончева.

Новият пакт за мигрантите

„ За да бъде прибавен пактът за миграция са нужни спомагателни условия. Ще бъдат отпуснати 2 милиарда евро за всички страни, които са външна граница на Европейския съюз. Европейски Съюз не можеше да се оправи с тази мигрантска вълна. Влизаха всевъзможни хора. С този нов пакт има цяла система, която ще разреши да се събира съответна информация. Ще има правила по какъв начин се събира тя, ще се взимат отпечатъци, ще се ревизира истинността на документите им “, изясни евродепутатът.

„ Когато има мигрантски напън, Европейски Съюз слага минимална квота от 30 хиляди души, които страните членски за длъжни да вземат от страните на първа линия. Трябва да бъде предоставено финансиране. Част от него може да бъде употребявано за връщане на мигрантите към страните от техен генезис. По същия метод Брюксел ще подписва двустранни съглашения, с цел да бъдат връщани “.

„ С новия пакт страните от вътрешността на Европейски Съюз няма да ни връщат мигранти, а ние ще им ги даваме “, акцентира тя.

Източник: bTV

Още вести четете в категорията България 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР