Пътят към еврозоната е отъпкан. До голяма степен и кампанията,

...
Пътят към еврозоната е отъпкан. До голяма степен и кампанията,
Коментари Харесай

Петър Ганев, ИПИ: Пътят към еврозоната е отъпкан

Пътят към еврозоната е отъпкан. До огромна степен и акцията, която е срещу, в действителност се върти към периода, пробвайки се да отсрочи за 20 години или за повече участие в еврозоната, до момента в който ние сега в някаква степен сме на действен стадий. Т.е. това е тематиката за участието на България в еврозоната, чисто интелектуално е тематика от над 20 години. Още при приемането на борда, няколко години по-късно, при започване на новото хилядолетие към този момент се разяснява по какъв начин една страна с валутен ръб би влезнала в еврозоната. От наша позиция, несъмнено, това е безумно решение, защото по този начин или другояче, ти, когато си в ръб и си вързан към еврото, няма потребност да го отвързваш, с цел да влезеш. Това сподели в " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "  тарши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. 

По думите му най-логичното е непосредствено да влезеш. 

" Пътят е отъпкан. И в допълнение към това желая да кажа, че в случай че това е 20-годишен интелектуален спор, ние към този момент пет години вървим по съответна процедура. Пуснахме писмо, упованието беше, че ще влезем в чакалнята. Имаше неофициални диалози, 2018 година стана ясно, че няма да е толкоз елементарно. Тогава пуснахме това писмо за желание и поехме задължения преди самата чакалня, включително – инспекция на банките, влизане в Банков съюз и така нататък Тогава чехите споделиха, че това било срам, защото поемаме някакви нови задължения, които ги няма в договорите ", уточни Ганев. 

И добави, че в последна сметка, това е пътят, по който тръгнахме. Извървяхме тези задължения от това писмо сполучливо, влязохме в чакалнята – не стана на първата, стана на втората година, в началото трябваше да е на първата, след което минаха двете години от валутния механизъм.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР