Пътуващите по направлението Владая - Перник ще продължат да карат

...
Пътуващите по направлението Владая - Перник ще продължат да карат
Коментари Харесай

Движението през Владая ще продължи по разбитото с дупки платно

Пътуващите по направлението Владая - Перник ще продължат да карат по остарялото неремонтирано пътно платно осеяно с рискови дупки, без маркировка, а тук-там и с изчезнали разграничителни конуси.

Обещанието на да бъде пуснато придвижването по новото ремонтирано платно и да стартира изкърпването на остарялото, което беше поето на среща при премиера Стефан Янев не се извършва, алармираха жители пред Mediapool пътуващи през Владая.

Какво беше свършено?

Срещата с премиера Стефан Янев беше извършена след гледище на кмета на Перник Станислав Владимиров (БСП) и Мая Манолова от " Изправи се. БГ! Ние идваме! " на 1 октомври. На нея бяха и кметовете на селата Рударци, Кладница и Драгичево, които са пострадали от продължаващото трети месец безхаберие, по думите на Владимиров, на един от най-натоварените пътищау нас, по който на ден минават към 30 000 автомобила.

Веднага след срещата при премиера, АПИ е упълномощила със задание на консорциум " Битулайт 2018 " , който има 5-годишен контракт за поддържане на маркировката на Югозападния район, да направи маркировка на сектора. Фирмата мигновено се зае със задачата и още в събота - 2 октомври, маркировката на сектора от 3.4 км беше сложена, откри инспекция на Mediapool.

Поставянето на хоризонталната маркировка коства към 50 000 лева по думите на инж. Денчев.

На процедура от 4 октомври нямаше никаква спънка придвижването да бъде преместено от неремонтираното платно на ремонтираното и да стартира изкърпването му. От средата на май месец няма сложени мантинели сред двете платна.

Но в Министерство на регионалното развитие не мислят разумно и на въпрос на Mediapool за какво не се пусне придвижването, откакто към този момент има сложена маркировка, дадоха отговор, че до момента в който не се слагат мантинелите и пътните знаци придвижването ще е в двете посоки в платното за Перник.

Посочено беше още, че " Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) търси законови благоприятни условия в най-кратък период да разпореди дейностите за слагане на мантинелите, защото са над позволените по контракта за доставка и монтаж на ограничаващи системи по републиканските пътища в Югозападен регион, включващ областите Благоевград, Перник, Кюстендил и София ".

Проверка на Mediapool в профила на купувача на АПИ демонстрира, че на 6 октомври е оповестена покана до една избрана компания, която взе участие в същия консорциум, чийто контракт арх. Комитова афишира за неточен, защото неведнъж е надвишена цената му.

С днешна дата - 15 октомври, за две седмици това е работата, която е съумяло да свърши Министерство на регионалното развитие и АПИ по поетия ангажимент.

Кой ще сложи ограничаващите системи за 1 млн. лева?

В среднощ на 15 октомври изтича крайният период за показване на оферта от единственият поканен претендент в процедурата - " КМВ системи за пътна сигурност " ООД , демонстрират оповестените документи.

Пернишката компания е част от обединяването ДЗЗД " Пътна сигурност Югозапад ", в което водещ сътрудник е софийското сдружение " Ел Те Ай " АД. Те имат 5-годишен контракт за мантинели за Югозападния район, по който съгласно Министерство на регионалното развитие нямат право да разпореждат. По тази причина са изпратили поканата към единия от участниците в обединяването.

Публикуваните документи на уеб страницата на АПИ демонстрират, че прогнозната стойност за слагането на ограничаващи системи е до 990 000 лева с Данък добавена стойност. прогнозната стойност беше 600 000 лева . От Министерство на регионалното развитие и АПИ по този начин и необясниха каква е повода за оскъпяването. Твърде евентуално е това да се дължи на тройното повишаване на цената на желязото и енергоносителите.

Така нерешаването на казуса с пътя през Владая към този момент коства в допълнение на данъкоплатците към 400 000 лева , които на всичкото от горната страна не престават да бъдат принуждавани да стоят с часове в тапи.

Дали " КМВ системи за пътна сигурност " ООД ще се съгласи да постави мантинелите на тази цена ще стане ясно в понеделник – 18 октомври, когато следва отварянето на офертата ѝ.

В случай, че компанията се съгласи, тя ще би трябвало да сложи ограничаващите системи в период от 1 месец.

Това значи, че вероятно през втората половина на ноември, т.е. повече от месец след дадения период, ще бъде пуснато придвижването по ремонтирания път.

Засега няма възлагане за изкърпване на неремонтираното платно

Кога ще бъде изкърпено неремонтираното платно все още няма изясненост. АПИ не са споделили и на кого ще го възложат.

Засега няма възлагане на пътноподдържащата компания за област Перник - " Пътища Перник " ДЗЗД , да направи това. В обединяването влизат пернишките компании " Лиел констракшън " и " Регионални пътни мрежи ". Те имат 5 годишен контракт, подписан на 1 февруари 2020 година за 14.5 млн. лева Към края на юли 2021 година по него им е разплатено над 10.4 млн. лева, като компанията има изпълнена, само че неизплатена работа за още 5.5 млн. лева, с което ще бъде надхвърлена прогнозната стойност на контракта.

Сагата с ремонта на пътя през Владая се точи от месец май. Ремонтът на пътното платно в посока София стартира ден преди служебното държавно управление да встъпи в служба - на 11 май и завърши през втората половина на юли. Оттогава до 2 октомври пътят беше без маркировка, заради липса на възлагане от страна на АПИ.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР